Izvor: B92, 23.Jan.2008, 04:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman osudio incidente

Novi Sad, Zrenjanin -- Ombudsman Vojvodine osudio grafit mržnje protiv Slovaka u mestu Aradac i napad na prostorije Crkve Isusa Hrista svetaca u Novom Sadu.

Petar Teofilović je u saopštenju ocenio da grafit "Ovo je opomena Slovacima" u Aradcu kod Zrenjanina predstavlja "nedvosmislenu pretnju". Naveo je da je napad i oštećivanje prostorije Crkve Isusa Hrista svetaca još jedan u nizu u poslednje vreme učestalih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vandalskih činova sa jasnom porukom verske netrepeljivosti.

"Očigledna netolerancija prema različitostima takođe povezuje ove događaje", naveo je Teofilović, a prenosi Kancelarija pokrajinskog ombudsmana.

Prema njegovoj oceni, ova nedela predstavljaju krivično delo širenja nacionalne i verske netrepeljivosti, kao i najozbiljniju pretnju bezbednosti građana.

Teofilović je apelovao na nadležne državne organe da počinioce ovih nedela što pre privedu pravdi i utvrde njihove motive, kao i da o tome što pre izveste javnost.

Predsednik opštine osudio ispisivanje pretećih grafita

Gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević osudio je danas ispisivanje grafita sa pretećom, nacionalističkom porukom upućenom Slovacima na jednoj srušenoj kući u selu Aradac.

Grafit "Ovo je opomena Slovacima" ispisan je crvenom bojom u nedelju, na dan održavanja predsedničkih izbora.

"Nacionalna netrpeljivost je u bliskoj prošlosti nanela mnogo zla svima koji žive na ovim prostorima i zato smo kao društvo obavezni da na svaki incident reagujemo pravovremeno, jasno i odgovorno", naveo je Knežević u saopštenju za jabvnost.

Dodao je da je Zrenjanin "mesto mirnog i skladnog života više naroda i konfesija" i da takav mora ostati a da će gradska vlast nastaviti da afirmiše razvoj demokratskog, građanskog i otvorenog društva, ravnopravnih nacija i veroispovesti.

U selu Aradac koje se nalazi koje je od Zrenjanina udaljeno nekoliko kilometara žive Srbi i Slovaci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.