Od njive do šećerane težak put

Izvor: RTS, 15.Dec.2017, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od njive do šećerane težak put

Zaposleni u Poljoiprivrednom preduzeću Zlatica pored Zrenjanina ovih dana muku muče oko transporta šećerne repe sa njive do šećerana, još uvek na prizmama se nalazi na desetine vagona slatkog korena koji svakodnevno, zbog oscilacija u vremen,u u znatnoj meri kalira.
Učestale kiše ovih dana, praćene nadprosečno visokom temperaturom za ovo doba godine pričinjavaju velike probleme u transport >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šećerne repe. Moćni kamioni su uništili atarske puteve, pa je pravo umeće upravljati ovim grdosijama koje u proseku nose oko četrdeset tona slatkog korena.

"Traktor nas vuče od četristotine do petstotina konja,znači da nema njega mi ovde možemo da spavamo. Bez traktora nema pomoći pa i dva i tri traktora", kaže Radenko Prizjavčev, iz Loznice.
"Lome li se delovi kamiona? Lome se maksimalno znači mi kad završimo ovu kampanju niko nam to neće platiti, mi smo znači u totalnom minusu, ako nam verujete".
I pored sušnog leta na Zlatici su zadovoljni ovogodišnjim rodom.
"Pre odmora mi smo završili vađenje šećerne repe na 612 hektara, međutim ostao je izvoz, glavni uzrok što sada vozimo repu su šećerane koje su slabo radile. Imamo još da vozimo negde preko dvestotine kamiona znači oko petstotina do šeststotina vagona koliko imamo na njivama", kaže Dragan Vasić, direktor P.P Zlatica.
Pored teškog transporta, javlja se još jedan problem.
"Repa koja se trenutno nalazi na prizmama i čeka utovar, imaće neki određen procenat kala u ovom momentu, koliko će to kala biti zavisi od spoljnih temperature, ali mislim da će kalirati sigurno za deset posto od planiranog prinosa koji je momentalno izvađen iz zemlje", kaže Filip Darijević ing. zaštite bilja P.P.Zlatica.
U Žabaljskoj šećerani očekuju da ceo ovogodišnji rod do njihovih pogona za preradu stigne do kraja decembra, kako bi i prerada bila završena u predviđenom roku.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.