Izvor: Danas, 13.Okt.2015, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obuka žrtava nasilja

Zrenjanin - Tokom protekla dva meseca trajala je obuka radnog osamostaljivanja žena koje su bile žrtve nasilja, kako bi im se pomoglo da steknu iskustvo i kvalifikacije za tržište. Program pod nazivom "Obrazovanjem do samostalnosti" realizovan je u Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin", a realizovao ga je Centar za socijalni rad. Ekonomsko osnaživanje žena >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koje je bilo jedan od ciljeva ovog projekta, veoma važno rešavanje porodičnog nasilja, navedeno je na zajedničkoj konferenciji za medije.

- Žrtve veoma često nisu u mogućnosti zbog teške finansijske situacije i ekonomske nezavisnosti da izađu iz nasilja. Ovo je jedan od načina da se tim ženama pomogne, navela je Stojanka Lekić, pokrajinska poslanica.

U periodu od jula do oktobra ove godine sproveden je projekat "Obrazovanjem do samostalnosti" Zrenjaninskog centra za ravnopravnost i Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", a čiji je cilj bio osnaživanje i podrška ženama, žrtvama porodičnog nasilja. Tri žene su kroz aktivnosti organizovane u biblioteci prošle kroz dvomesečni kurs obuke iz oblasti bibliotečke-informacione delatnosti, kako bi im se omogućilo da steknu teorijsko i praktično znanje koje bi im kasnije poslužilo kao osnova za izradu ili dopunu CV-a i pomoć u kasnijem pronalaženju posla.

- One su uz mentore, teorijski upućene u proces edukacije u biblioteci, a potom praktično, u rad štamparije i knjigoveznice, knjižare i odeljenja GNB. Takođe, obučene su za rad na računaru, proces barkodiranja bibliotečke građe, u pripremu za štampu i doradu štampanog materijala, objasnila je portparolka biblioteke Jelena Đorđević. Nosilac projekta je Zrenjaninski centar za ravnopravnost, a partner na realizaciji je Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin". Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.