Obuka za vanredne situacije

Izvor: RTS, 25.Sep.2018, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obuka za vanredne situacije

U Ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane traže model kojim bi se što više građana obuhvatilo obaveznom obukom za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama. Procena je da su žene do 50 godina najređe imala prilike da se za to obučavaju. Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanina je kao predlog za obuku žena ponudila "Poligon rizika" sa programom jednodnevne obuke. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Zorica Ožegović iz Srpske Crnje je prvi put je imala priliku da sluša predavanje o postupanju u vanrednim situacijama, a na radnoj tački o protivpožarnoj zaštiti je naučila način korišćenja aparata S 1.

„Kod nas postoji vatrogasni dom, gde ima deca koja se obučavaju za to, ali za odrasle još nije, nisam čula, ali verovatno bih se priključila zato što me interesuje i smatram da je potrebno", kaže Zorica Ožegović, iz Srpske Crnje.
Uz predavanja o prvoj medicinskoj pomoći i osnovama sistema zaštite i spasavanja u Srbiji, održana je i obuka o samoodbrani.
„Kako prvo da se odbranimo, bez obzira da li već imamo neke slonosti ka borilačkim veštinama. Znači samo najosnovnija odbrana u tom prvom momentu", navodi Saša Crnogorac, iz Srpske Crnje.
"Poligon rizika" koji je u Srpskoj Crnji prikazala Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanina je jedan od predloga za obuku žena za reagovanje u vanrednim situacijama.
„Plan obuke podrazumeva da za jedno prepodne u jednom naseljenom mestu možete da obučite 25 do 30 žena i da one usvoje znanja koja su im neophodna" objašnjava Tanja Dulović, predsednica Organizacije RVS.
Za obuku srednjoškolske omladine se takođe traži dugoročno rešenje. Deo njih usvaja znanja volontirajući u Crvenom krstu, kao što je jedinica za reagovanje u nesrećama. Zrenjaninska je počela obuku novih članova o podizanju šatora za mobilno selo.
"Ovakav šator podižu troje ljudi i mogu da ga podignu otprilike za pet minuta", objašnjava Željko Bugarski iz Crvenog krsta Zrenjanina.
Ministarstvo odbrane najavljuje da će intenzivirati obuku, a kategorije stanovništva koje će biti uključene su učenici, zatim stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku ili je služili civilno, neraspoređeni vojni obveznici i žene.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.