Obuka za gerontodomaćice u Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2019, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obuka za gerontodomaćice u Zrenjaninu

Prema potrebama tržišta rada, kako poslodavaca tako i nezaposlenih, Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodi projekat obučavanja kandidata za tražena zanimanja. Ove nedelje u Zrenjaninu započela je obuka za gerontodomaćice.

Obuka za gerontodomaćice u Zrenjaninu ima 10 polaznica. Jedna od njih je i 37 godišnja Senada Savić, koja je do sada uglavnom radila u trgovini.

"Nameravam da se bavim ovim poslom zato što je sve više potreba za gerontodomaćicama i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << negovateljicama", kaže Senada.

Obuka za gerontodomaćice u Gerontološkom centru u Zrenjaninu traje 28 radnih dana. Kroz akreditovani program polaznice imaju teorijski i praktični deo obuke, a nakon uspešnog završetka kursa spremne su za rad u ovoj oblasti.

"U smislu da pomognu za rad oko korisnika, da mu pomognu oko lične higijene, oko ustajanja, pokretanja po kući, da ga nauče da ode da obavi manje kućne potrebe", objašnjava Zorica Marjanski, medicinska sestra iz Gerontološkog centra Zrenjanin.

"Ovaj profil je vrlo tražen i mi smo u deficitu, naravno uz saglasnost Ministarstva za rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja postoje šanse da upravo ove polaznice obuke budu i zaposlene kod nas", kaže Tanja Živanov, direktor Gerontološkog centra u Zrenjaninu.

Obuka se realizuje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u Zrenjaninu, a paralelno sa ovom obukom održava se i obuka za kozmetičare.

"Lica koja su uključena stiču dodatna znanja i veštine sa kojima lakše mogu da dođu do posla. Gerontodomaćice su se na neki način opredelile da nakon obuke, nakon ovog programa koji je vrlo sadržajan i akreditovan, mogu da pružaju usluge starijim i odraslim licima", veli Aleksandra Štrbac, portparol NSZ Filijala Zrenjanin.

Naredne nedelje započeće se sa realizacijom još tri obuke sa ciljem lakšeg zapošljavanja osobe sa invaliditetom. U pitanju su obuke za kozmetičare, knjigovođe i izrađivača obuće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.