Obnovljena crpna stanica

Izvor: Danas, 04.Jul.2015, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljena crpna stanica

Crpna stanica "Zrenjanin", na mestu gde se Bagljaški kanal uliva u Begej, obnovljena je ugradnjom nove elektromašinske opreme početkom godine, a ovog leta počeli su i neophodni radovi na održavanju kanala. Teška mehanizacija čisti ovaj atmosferski kolektor otpadnih voda i sa poslom se odmaklo, kažu u preduzeću “Srednji Banat”, koje gazduje kanalom. Prema rečima direktora Miloša Radosavljevića, početak čišćenja je odlagan zbog loših vremenskih uslova.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << U crpnu stanicu ugrađena je savremena elektromašinska oprema, koja automatizuje rad i olakšava evakuaciju suvišnih voda iz Bagljaškog kanala. Crpna stanica je kapaciteta 0,5 kubnih metara vode u sekundi, a uz novu opremu potrošnja električne energije je prepolovljena - objašnjava Miloš Radosavljević, direktor vodoprivrednog društvenog preduzeća "Srednji Banat" iz Zrenjanina

Čišćenje Bagljaškog kanala je intenzivirano ovog proleća, a planirano je i da se izvedu radovi na šest objekata na kanalu – cevastim propustima koji se nalaze na ukrštanju kanala sa saobraćajnicama i pešačkim stazama. Do sada su očišćena četirikilometra od ukupno 6,5 kilometara koliko je kanal dug. Radovi račišćavanja obavljeni su u najkritičnijoj zoni grada, a završetak se očekuje u toku jula. Iz budžeta grada za sve navedene radove izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 37 miliona dinara.

- Pokušavamo, u saradnji sa vodoprivrednim preduzećem, da održavamo ovaj kanal, da on bude u funkciji i značajna sredstva smo uložili u prethodnom periodu. Za izmuljavanje je namenjeno 27 miliona dinara a crpna stanica koštala je blizu 10 miliona dinara. Sa njom je potpuno automatizovan rad crpne stanice, a poplave se preveniraju – navodi gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Bagljaški kanal prolazi kroz Zrenjanin u dužini od oko 6,5 kilometara i ima ulogu da akumulira atmosferske i podzemne vode i odvodi ih u Begej. Pošto prolazi kroz više gradskih naselja, njegovo održavanje često je otežano zbog loših navika građana koji žive u blizini kanala. Grad ulaže znatna sredstva u čišćenje kanala, ali i u prateću infrastrukturu koja će doprineti da on ne bude ruglo, već vodotok koji je neophodan. Zato su nadležni apelovali na građane da ne zatrpavaju kanal otpadom jer se time povećavaju šanse za poplave.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.