OTVORENA IZLOŽBA O STARIM ZANATSKIM ISPRAVAMA

Izvor: Kurir, 24.Mar.2011, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVORENA IZLOŽBA O STARIM ZANATSKIM ISPRAVAMA

ZRENJANIN - U izložbenom salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu otvorena je izložba "Stare zanatske isprave", koja prikazuje zanatske diplome, majstorske diplome i pisma, kao i pasoše, od druge polovine 18. veka do početka 20. veka sa područja tadašnje Austrougarske monarhije.

Izložba je nastala u saradnji istorijskih arhiva u Zrenjaninu, Pančevu i Celju. Postavka od ukupno 25 predmeta, prikazuje majstorska >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i kalfenska pisma i diplome koja su često bila i umetnički radovi tada poznatih slikara i grafičara, sa panoramskim prikazima gradova.

Pasoši (vandrovke) su dokaz da su kandidati za majstorska zvanja tri godine boravili i učili zanat u gradovima širom Austrougarske carevine, gde su naučili i strani jezik.

Izložba je otvorena juče i trajaće do 15 aprila.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.