Novi Sad: Takmičenje u pružanju prve pomoći - mladi svesni i angažovani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2024, 19:08

Novi Sad: Takmičenje u pružanju prve pomoći - mladi svesni i angažovani

Na gradskom takmičenju u pružanju prve pomoći u Novom Sadu učestvovalo je preko 300 volontera Crvenog krsta, kao i gosti iz Beograda, Subotice, Zrenjanina i Bratislave. Osnovci i srednjoškolci pokazali su svoje veštine i spremnost da se nose s izazovima koje nameću elementarne nepogode.

Preko trista volontera Crvenog krsta učestvovalo je na tradicionalnom takmičenju u pružanju prve pomoći. Iako su veoma mladi svesni su važnosti poznavanja prve pomoći.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Nađa Crnić, volonterka crvenog Krsta objašnjava da su akcije Crvenog krsta veoma važne.

"Trebalo bi da svako barem nauči nešto najbitnije, zato što nikad ne znaš kada će se desiti da nađeš neku osobu kojoj treba pomoć, a ti ne znaš kako da pomogneš", navodi Crnićeva.

Tema takmičenja, u kojem nije bilo važno ko je pobednik, bila je u vezi sa elementarnim nepogodama

"To su situacije nakon kojih zapravo i najviše dolazi do izražaja značaj organizacija poput CK koje su uvek na prvoj liniji pomoći i tu su da pruže tu ruku spasa onima kojima je to najpotrebnije, a grad NS je uvek tu u tome da ih podrži", rekao je zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac.

Crveni krst Novog Sada više od četiri decenije organizuje takmičenje u pružanju prve pomoći.

Ekipe podmlatka koje čine osnovci i ekipe omladine koje čine srednjoškolci i studenti su pokazali timski duh, brzinu i snalažljivost u različitim situacijama.

"Danas imaju tri radna poligona na kojima su osmišljene različite situacije vezane za elementarne nepogode i jedan poligon na kojem rade reanimaciju odnosno oživljavanje i test", objasnila je Aleksandra Milić, koordinator na programu pripreme i delovanja u nesrećama, Crveni krst Novog Sada.

Kako najavljuje Dragan Lazić, sekretar Crvenog krsta Novog Sada, Pokrajinsko takmičenje je prvog i drugog juna u Rumi.

"A ove godineč zato što smo bili prvaci prethodne godineč naše ekipe omladine grad Novi Sad će 13. i 14. septembra biti domaćin Državnog takmičenja u pružanju prve pomoći.

Takmičenje u pružanju prve pomoći je najmasovnija manifestacija Crvenog Krsta, kaže doktor Lazić. U njoj učestvuje preko 4 hiljade volontera, a najvažnije je to što većina ostaje u crvenom krstu dajući doprinos u brojnim humanim akcijama.


Pogledaj vesti o: Zrenjanin,   Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.