Noć istraživača u četiri grada Srbije

Izvor: Mondo, 06.Sep.2012, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noć istraživača u četiri grada Srbije

Treća noć istraživača, događaj koji se organizije treću godinu za redom i koji afirmiše nauku, održaće se 28.septembra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu.

Koncept ovogodišnje "Noći istraživača" je drugačiji izlazak petkom uveče.

"Plan je da se u neformalnoj atmosferi, pod vedrim nebom, na najbolji način prikaže istraživački poziv istrgnut iz strogih, akademskih klupa, preseli u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << svakodnevno okruženje", rekli su organizatori na konferenciji za novinare.

Projekat "Noć istraživača" pokrenut je na evropskom nivou 2005. godine i svake godine se održava istovremeno u 33 evropske države i 200 gradova.

"Program u Beogradu održaće se na Platou kod Filozofskog fakulteta i Trgu republike, na kome sve posetioce očekuje robotska izložba na kojoj će moći da se vide neki od najsavremenijih i najnaprednijih robota iz Srbije i inostranstva", rekao je Nemanja Đorđević iz organizacije "Festival nauke".

Ove godine projektu se priključio i grad Niš, pa će manifestacija "Noć istraživača" biti održana na Tvrđavi, Kazandžijskom sokačetu i Trgu Kralja Milana.

"Grad će ove godine mirisati i na nauku, a ne samo na paprike", rekla je Olga Dimitrijević, direktorka gimnazije koja je pozvala sve da posete Niš tu noć i dožive ga na neki drugi način.

Preko 50 radionica biće predstavljeno u Kulturnom centru i Muzeju grada u Zrenjaninu.

Posetioci će moći da učestvuju u mnogim zanimljivim eksperimentima, ali i da razgovaraju uživo, putem video linka sa naučnicima Instituta CERN u Švajcarskoj.

U samom centru Novog Sada na Trgu slobode biće organizovan niz eksperimenata prolaska kroz metafore različitih faza zaljubljivanja.

Istraživači će pokazati Novosađanima kako se to suprotnosti privlače, kako Sunce pomaže u zaljubljivanju i mnogo toga drugogog.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poziv Beograđanima da 28. septembra "Flertuju znalački"

Izvor: Blic, 06.Sep.2012

Sasvim drugačiji provod petkom uveče očekuje sve zainteresovane koji se odluče da 28. septembra već u 17 sati pođu u "Noć istraživača" na zakazno druženje sa mladim naučnicima i eksperimentima. Pod vedrim nebom zanimljiv program potrajaće sve do ponoći u Beogradu, ali i Novom Sadu, Nišu...

Nastavak na Blic...

"Noć istraživača" 28. septembra na Trgu slobode

Izvor: Radio 021, 06.Sep.2012

Treća "Noć istraživača" biće održana 28. septembra u Novom Sadu, Zrenjaninu, Beogradu i Nišu.

Nastavak na Radio 021...

“Noć istraživača” na Trgu slobode 28. septembra

Izvor: Novine novosadske, 07.Sep.2012, 08:52

Treća “Noć istraživača” biće održana 28. septembra u Novom Sadu, Zrenjaninu, Beogradu i Nišu.. Namera je da se u neformalnoj atmosferi i pod vedrim nebom na najbolji način prikaže istraživački poziv “istrgnut iz strogih, akademskih klupa i preseljen u svakodnevno okruženje”.. Trg...

Nastavak na Novine novosadske...

Treća Noć istraživača u četiri grada Srbije!

Izvor: DANuBeogradu.rs, 07.Sep.2012

U Srbiji će 28. septembra (17.00 – 24.00) biti održana Noć istraživača, događaj koji na inicijativu Evropske unije treću godinu za redom afirmiše nauku i istraživače i podstiče mlade na istraživačko-naučnu karijeru. Beograd, Novi Sad, Niš i Zrenjanin u istoj noći predstaviće posao...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.