Narodni muzej Zrenjanin nominovan za godišnju nagradu Evropski muzej godine

Izvor: BKTV News, 14.Dec.2014, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodni muzej Zrenjanin nominovan za godišnju nagradu Evropski muzej godine

Narodni muzej Zrenjanin nominovan je za godišnju nagradu Evropski muzej godine, objavio je Evropski muzejski forum. Za ovo prestižno priznanje preporučuje ga višegodišnja praksa izložbenih, ali i društveno popularnih aktivnosti, koje obezbeđuju veliku posetu, čime se ispunjava misija kulture dostupne za sve. Praktično, od rekonstrukcije ovog reprezentativnog objekta, koja je obavljena 2005. godine, počinje modernizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << stalne postavke, ali i ukupna modernizacija izložbenih sadržaja i svih aktivnosti ustanove.

 
– Na predlog profesorke Mile Popović Živančević, direktorke Centralnog instituta za konzervaciju i članice Evropskog muzejskog foruma, Narodni muzej Zrenjanin prijavio se za nagradu Evropski muzej godine. Ona je naš muzej prepoznala kao vrlo aktivnu i društveno angažovano ustanovu i na osnovu toga nam sugerisala da se prijavimo – objašnjava portparolka muzeja Sanja Vrzić.
Zrenjaninski Narodni muzej proglašen je za najbolji muzej u Srbiji u 2006. godini od Muzejskog društva Srbije zbog velikog broja posetilaca – preko 85.000 gostiju videlo je neke od izložbi ove ustanove. Tokom proteklih devet godina dobre godine u radu ove ustanove smenjivale su još bolje, a pored izložbi i rada sa publikom, nastavio se istraživački i publicistički rad.
– U poslednje tri godine realizovane su ukupno 84 izložbe, pored toga 77 različitih dodatnih aktivnosti u koje spadaju projekcije, predavanja, promocije publikacija, koncerti. Održali smo 39 radionica, koje su bile namenjene različitim ciljnim grupama. Za prethodne tri godine muzej je posetilo 146.377 osoba, što je znatno veća brojka od ukupnog broja stanovnika Zrenjanina. Posetiocima su na raspolaganju brošure za stalnu postavku na engleskom, mađarskom, rumunskom, slovačkom i srpskom jeziku. Uveli smo audio i video vodiče na tablet uređajima prilagođeni za slepe, slabovide, gluve i nagluve – objašnjava Vrzićeva.
Narodni muzej Zrenjanin smešten je na glavnom gradskom trgu u zgradi nekadašnje Finansijske palate, koju je projektovao budimpeštanski arhitekta Ištvan Kiš. Raspolaže sa tri izložbena prostora u prizemlju zgrade – salon, mali salon i hol muzeja koji je adaptiran u izložbeni prostor. Stalna postavka je na prvom spratu gde se nalaze umetnički deo koji obuhvata dva segmenta – likovnu i primenjenu umetnost i soba istorije sporta, a na drugom spratu muzeja nalaze se postavke prirodnjačkog, arheološkog, istorijskog i etnološkog odeljenja.
Muzej baštini i predstavlja publici nasleđe Sarmata, Huna, Avara, Slovena, Mađara, Rumuna, Slovaka, Srba i drugih naroda koji su ovde živeli. Zbirke su tokom više od veka obogaćivane legatima, poklonima, arheološkim iskopavanjima i ciljnim i promišljenim otkupom. Jedan od takvih primera je i prošlogodišnja akvizicija Istorijskog odeljenja koja obuhvata više vrednih predmeta koji su pripadali porodici Jagodić, a najznačajniji je plemićka povelja. Na listi 42 muzeja nominovana za godišnju nagradu Evropski muzej godine, nalazi se i muzej u Tršiću. Dobitnici nagrada biće poznati u maju 2015. kada će na sastanku u Glazgovu žiri sastavljen od stručnjaka iz 21 zemlje članice Saveta Evrope saopštiti svoje odluke.
Izvor: Danas
The post Narodni muzej Zrenjanin nominovan za godišnju nagradu Evropski muzej godine appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.