Ministar  Knežević oslobođen optužbi

Izvor: Politika, 01.Nov.2012, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Knežević oslobođen optužbi

Sud ocenio da nije dokazano da je novac koji je nađen u sefovima, u iznosima od 160.700 i 76.000 evra potekao od malverzacija

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je juče ministra poljoprivrede i šumarstva Gorana Kneževića i njegove saradnike optužbi za malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu, jer nije bilo dokaza da su počinili krivična dela za koja se terete. Pored Kneževića, oslobođeno je i 18 njegovih saradnika.

Zbog primanja mita od 10.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evra na godinu dana zatvora osuđen je samo načelnik Odeljenja za urbanizam u Zrenjaninu Nikola Halas, dok je osim Kneževića svih 18 okrivljenih oslobođeno optužbi. Halas je, kako je utvrđeno, dao nalog da se izradi rešenje kojim se gradsko zemljište daje u zakup na 99 godina Bojanu Selimoviću i Branku Savkoviću, koji su takođe bili obuhvaćeni optužnicom, ali je Selimović preminuo.

Predsednik sudskog veća, sudija Maja Kovačević rekla je u obrazloženju presude, da nema dokaza da su optuženi izvršili krivična dela zločinačkog udruživanja, zloupotrebe službenog položaja i primanja i davanja mita i da su malverzacijama s građevinskim zemljištem od 2006. do 2008. oštetili budžet Zrenjanina za 150 milion dinara.

Po oceni suda, nije bilo dokaza da je Knežević dok je bio predsednik opštine Zrenjanin, organizovao grupu čiji su članovi postali 20 optuženih, pa su u postupcima javnih nabavki i davanjem u zakup gradskog građevinskog zemljišta kršili Zakon o javnim nabavkama, dajući u zakup zemljište po cenama nižim od ekonomskih.

Obrazlažući presudu sudija Maja Kovačević rekla je da nije dokazano da je novac koji je pronađen u Kneževićevim sefovima u Novom Sadu i Zrenjaninu, u iznosima od 160.700 i 76.000 evra potekao od investitora koji su na suđenju rekli da je novac uplaćivan opštini Zrenjanin u skladu sa procedurom i da im niko od optuženih nije tražio mito. Sudija je dodala da je Knežević u svojoj odbrani naveo da novac iz jednog sefa pripada njegovoj porodici, dok je novac iz drugog bio namenjen odboru Demokratske stranke za koji je on, kao prvi čovek te stranke u Zrenjaninu, bio zadužen.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji pomoćnik gradonačelnika za privredu Ivan Dević, bivši načelnik finansija u gradskoj upravi David Dimkić, nekadašnji direktor JKP „Vodovod i kanalizacija” Bratislav Tomić, direktor Turističke organizacije Zrenjanina Milan Milošev, advokat Đorđe Matić, Milorad Ponocko, Božidar Đurica, Laslo Fuks, vlasnik i saradnici agencije za obezbeđenje „Gvozden” Uglješa Grgur, Marijana Šarenac i Vladan Racić.

Oslobođeni su optužbi i biznismen iz Novog Sada Mile Unčanin, vlasnik nekoliko prevoznih preduzeća Mile Jerković, zrenjaninski preduzetnici Milorad Smiljković, Mladen Živković i Miloš Baždar, kao i biznismen iz Crne Gore Ranko Babović i beogradski investitor Branko Savković.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je u završnoj reči da optuženi budu proglašeni krivim i osuđeni na dve do šest godina zatvora. Na jučerašnju prvostepenu presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Knežević je letos postao ministar, kao kadar Srpske napredne stranke, ali nije iskoristio svoje pravo da se pozove na imunitet. Bio je uhapšen 1. oktobra 2008. pod sumnjom da je „organizator građevinske mafije” i u pritvoru je proveo 13 meseci, posle čega je pušten da se brani sa slobode. U januaru 2010. godine pridružio se naprednjacima, pošto je prethodno bio član Demokratske stranke.

„Moje hapšenje je sprečilo da se na vreme čuje alternativni koncept decentralizacije Srbije, koji se ne svodi na birokratski transfer nadležnosti iz Beograda u Novi Sad i stvaranje zaokruženog političkog sistema Vojvodine, već na suštinsku decentralizaciju Srbije do nivoa lokalnih samouprava. Bio sam u to vreme poštovan i uspešan gradonačelnik sa vrlo jasnim demokratskim i evropskim opredeljenjem i zato je moje zalaganje za drugačiji koncept decentralizacije izuzetno smetao tadašnjim vladajućim strukturama, jer ga nisu mogle ignorisati i etiketirati kao nazadan, nacionalistički, radikalski”, izjavio je Knežević nedavno za medije.

Dorotea Čarnić

objavljeno: 01.11.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Tužilaštvo ulaže žalbu na oslobađanje Gorana Kneževića

Izvor: S media, 01.Nov.2012

"Tužilаštvo će u sklаdu sа svojim zаkonskim obаvezаmа i ovlаšćenjimа izjаviti žаlbu nа presudu Posebnog odeljenjа Višeg sudа u Beogrаdu kojom su oslobođeni optužbi Gorаn Knežević, Ivаn Dević, Dаvid Dimkić, Brаtislаv Tomić, Milаn Milošev, Đorđe Mаtić, Milorаd Ponocko,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.