Izvor: S media, 01.Nov.2012, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Goran Knežević oslobođen optužbi!

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je bivšeg gradonačelnika Zrenjanina, aktuelnog ministra poljoprivrede i šumarstva Gorana Kneževića optužbi o malverzacijama sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu.

Nakon tri godine suđenja, Goran Knežević oslobođen je po svm tačakama optužnice. Jer kao je sudsko veće obrazložilo, Tužilaštvo nije dokazalo da je učinio krivična dela za koja su ga teretili. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kneževićevih 18 najbližih saradnika je takođe oslobođeno optužbi, dok je na jednu godinu zatvora osuđen bivši načelnik Odeljenja za urbanizam Zrenjanina Nikola Halas zbog primanja mita od 10.000 evra. Međutim, i on će se naći na slobodi, s obzirom da je toliko vremena proveo u pritvoru.

Sudsko veće je u obrazloženju navelo da novac koji je pronađen kod Kneževića nije pripadao investitorima, kako je to navodilo tužilaštvo, već da je jedan deo tog novca bio porodična ušteđevina, a drugi deo je pripadao Opštinskom odboru Demokratske stranke.

Tokom procesa Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu da Kneževića i njegove saradnike osudi na kazne zatvora od dve do šest godina, u zavisnosti od pojedinačne odgovornosti, dok su optuženi tražili oslobađanje od optužbi tvrdeći da su neosnovane i nisu dokazane.

Knežević je optužen da je dok je bio predsednik opštine Zrenjanina organizovao grupu čiji su članovi postali 20 optuženih, pa su u postupcima javnih nabavki i davanjem u zakup gradskog građevinskog zemljišta kršili Zakon o javnim nabavkama, dajući u zakup zemljište po cenama nižim od ekonomskih.

Pala optužnica

Oni se terete za krivična dela zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja i primanje i davanje mita jer su malverzacijama s građevinskim zemljištem od 2006. do 2008. godine oštetili budžet Zrenjanina za 150 milion dinara.

Odbrana Kneževića predložila je Specijalnom sudu u Beogradu da ga oslobodi optužbi i izrekne mu oslobađajuću presudu.

Knežević je letos postao ministar, kao kadar Srpske napredne stranke, ali nije iskoristio svoje pravo da se pozove na imunitet.

Bio je uhapšen 1. oktobra 2008. godine pod sumnjom da je "organizator građevinske mafije" i u pritvoru je proveo 13 meseci, posle čega je pušten da se brani sa slobode.

Knežević: Ovo je politički proces

U januaru 2010. godine se pridružio naprednjacima, pošto je prethodno bio član Demokratske stranke.

Knežević je, pored ostalog, optužen i zbog davanja građevinskog zemljišta u zakup po cenama nižim od tržišnih.

On je na početku suđenja odbacio sve navode optužnice, tvrdeći da je proces protiv njega politički i montiran i da mu je hapšenje "namestio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić".

(S media/Tanjug)

Foto: Beta

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.