Međunarodni dani energetike i investicija na Novosadskom sajmu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2019, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dani energetike i investicija na Novosadskom sajmu

Nova sajamska sezona u Novom Sadu počinje manifestacijom ''Međunarodni dani energetike i investicija'' koja će biti održana 27. i 28. februara. Najveći forum za inostrane i domaće projekte organizuje Novosadski sajam, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i RES fondacije. Tradicionalno, Novi Sad nosi titulu Grad partner, dok je Zrenjanin ove godine Grad prijatelj manifestacije.

Tim povodom, održana je konferencija za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na kojoj su se prisutnima obratili generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Slavoljub Arsenijević, predstavnik RES fondacije Nikola Vujović, savetnica gradonačelnika Novog Sada za implementaciju strateških projekata prof. dr Marijana Dukić-Mijatović i predstavnik udruženja Inicijativa za kvalitetnije stanovanje Marko Arsenijević.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković istakao je da je ova sajamska manifestacija specifična po tome što nema klasičan ekonomski interes i da primat nad izložbenim delom, gde se predstavljaju firme, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike, ima kongresni segment manifestacije. U okviru tog segmenta, uz učešće vodećih eksperata iz zemlje i inostranstva biće obrađene najaktuelnije teme kao što su: Kako finansirati projekte u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije uz pomoć međunarodnih "zelenih" fondova i uz pomoć fondova kojim upravlja Republika Srbija? Zašto je važno učešće žena u oblasti energetike? Kako da kroz cevi u sistemima daljinskog grejanja isporučujemo jeftinu toplotu, kako se ona proizvodi, kako se ona efikasno transportuje cevima i kako se isporučuje efikasno i jeftino?

Na štandu Grada Novog Sada će biti predstavljene slobodne lokacije za investitore i dosadašnji rezultati, kao i planovi, u oblasti energetike. Agencija za energetiku Grada Novog Sada, predstaviće rezultate u oblasti uvođenja energetskog menadžmenta, zatim solarni kofer kao nastavno pomagalo, termovizijsku kameru i solarni mobilni uređaj. Zainteresovani će moći da se informišu o projektima na temu energetike kao što je "Obnovljiva solarna energija (R-SOL-E)" i drugim projektima u kojima su učestvovale gradske uprave.

"Grad Novi Sad je kao partner svih osam godina prisutan na Međunarodnim danima energetike i investicija i imamo zaista odličnu saradnju sa Novosadkim sajmom. Nedavno smo primili lepu vest da je Grad Novi Sad, u saradnji sa Gradom Osjekom, na konkursu za IPA projekte dobio 1 360 000 evra. Ovaj projekat se tiče energetike, energetske efikasnosti i zelenih energija. U narednih 30 meseci, u okviru tog projekta realizovaćemo mnoge važne aktivnosti kao što su izgradnja zelenog zida, zelenog krova, postavku solarnih panela i drugo, što svakako predstavlja pozitivnu promenu ali i pokretač za dalje projekte ovog tipa", izjavila je Marijana Dukić-Mijatović.

Prema rečima pomoćnika pokrajinskog sekretara Slavoljuba Arsenijevića ulaganje Pokrajine u Međunarodne dane energetike, u protekle tri godine višestruko se isplatilo, budući da je Vojvodina kroz donatorska sredstva dobila šest puta više od novca koji je investirala u manifestaciju.

Ciljevi Dana energetike su ostvarivanje saradnje aktera u oblasti energetskog sektora, održive energetike, zaštite životne sredine, sektora građevinarstva i lokalnog razvoja u Srbiji i regionu; stimulisanje investiranja u održivu energetiku; predstavljanje naprednih tehnologija; promovisanje mogućnosti finansiranja energetskih projekata; veća primena obnovljivih izvora energije i mera energetske efikasnosti i sprečavanje klimatskih promena i prilagođavanje na neizbežne promene.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.