Međunarodni dan slepih i slabovidih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2020, 10:16

Međunarodni dan slepih i slabovidih

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Zrenjanin jedna je od najstarijih u Srbiji. Članovi su aktivni na različitim poljima, a i ove godine, poštujući sve mere zbog aktuelne epidemiološke situacije, obeležiće 15. oktobar, Međunarodni dan slepih i slabovidih.

Petnaestomesečna Magdalena Megi najmlađi je evidentirani član Saveza slepih u Srbiji. Rođena je u 25. nedelji trudnoće sa 700 grama, a njena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << majka Milena Šoklovački kaže, da su za problem saznali kada je devojčica imala pet meseci.

"Zbog prevremenog rođenja i zbog upala očiju, Magdaleni su se stvorile pukotine retine i drugo oko se uopšte ne razvija, tako da je to razlog njenog slepila. Bila je na dve operacije koje su prošle bezuspešno", priča majka male Magdalene.

Milena kaže i da je porodici potrebna podrška od prvog trenutka, da se osnaže roditelji i da im se objasne osnovne stvari u vezi sa odgojem slepog deteta.

"Mi smo trenutno u programu rane tiflološke intervencije u okviru škole za slepe i slabovide u Zemunu, i to nam mnogo znači. Članovi smo i Saveza slepih u Zrenjaninu i njihova podrška nam je takođe potrebna. Veoma je važno da jedna porodica ima podršku od saznanja da je dete slepo, pa do izvođenja deteta na put", dodaje Milena Šoklovački, koja na Instagram profilu slepa.megi.blind , deli svoja iskustva i stečena saznanja, želeći tako da podstakne i druge roditelje čija su deca slepa, da se bore od samog početka.

Isidora Popov je slabovida. Ovde je pet godina i trenutno je potpredsednica Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Zrenjaninu i predsednica Sekcije rukotvorina za koju je, kako priča, u poslednje dve godine veće interesovanje i muškaraca i žena.

"Zajedno rade i muškarci i žene, a svi radovi su prilagođeni slepim i slabovidim, tako da učestvujemo i na raznim takmičenjima. Svako ima svoja interesovanja, uglavnom tu je pustovanje vune, dekupaž, rad sa papirima i staklom", kaže Isidora Popov.

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih osnovana je 1948. godine i trenutno broji 332 člana različitih starosnih dobi sa teritorije srednjeg Banata.

"Svi članovi koji su zainteresovani, mogu se uključiti u razne radionice, obuke, edukacije i sve je prilagođeno individualnim potrebama. Svi novoučlanjeni mogu proći osnovnu obuku kretanja i snalaženja u prostoru sa belim štapom", ističe Radmila Marinković, sekretarka Organizacije.

Ovde postoji i biblioteka sa zvučnim knjigama i više od 500 knjiga na Brajevom pismu. Neke od njih su iz 50-ih godina prošlog veka. Očekuju da će ponovo organizovati obuke za čitanje Brajevog pisma.

Ono što takođe očekuju je, kako kažu, primena svih donetih zakona koji se tiču slepih i slabovidih lica i podrška lokalnih samouprava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.