MANJE REPE - SKUPLJI ŠEĆER?

Izvor: Kurir, 14.Avg.2011, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MANJE REPE - SKUPLJI ŠEĆER?

Proizvodnja repe je ove godine slaba, jer se pred setvu nije znala otkupna cena

ZRENJANIN - Zbog znatno manje proizvodnje šećerne repe, šećer bi u narednom periodu mogao poskupeti. Jedan od retkih poljoprivrednika iz Zrenjanina koji je ostao veran proizvodnji šećerne repe je Miodrag Vukov i pod ovom industrijskom kulturom ima devet hektara.

"Ugovorio sam proizvodnju sa šećeranom u Senti. Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sada se nadam dobrom rodu, jer biljke izgledaju veoma dobro. Nadam se, takođe, da bi otkupna cena mogla u narednom periodu da bude i viša, jer u Zrenjaninu i srednjem Banatu ima veoma malo šećerne repe", kaže Miodrag Vukov.

U Srbiji je zasejano 50.000 hektara šećerne repe, hrvatske šećerane su već otkupile rod sa pet hiljada hektara, a ostatak će preraditi šest srpskih fabrika. Uz digestiju od 15 odsto, očekuje se proizvodnja od 320.000 do 350.000 tona šećera.

"Izvozni preferencijali za Evropsku uniju su nam 180.000 tona šećera. Kada to isporučimo, ostatak je za domaće tržište. U ovom trenutku ne znamo koliko se šećera godišnje troši u Srbiji i da li će tih 150.000 do 170.000 tona biti dovoljno", ističe Miroslav Čakan, tehnički direktor fabrike šećera "Šajkaška" iz Žablja.

Sem bojazni da li ćemo imati dovoljno šećera u narednih godinu dana, sve one koji se bave proizvodnjom i preradom šećerne repe raduje stanje ove kulture na njivama.

Nema bolesti, repi pogoduje što su noći hladne, a u zemljištu ima dovoljno vlage. Prinos bi mogao biti oko 50 tona po hektaru, a početak kampanje prerade se očekuje za manje od mesec dana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.