Lažne vesti i zloupotrebe zamutile vodu u Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2020, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažne vesti i zloupotrebe "zamutile" vodu u Zrenjaninu

Zrenjaninu voda i gradski vodovod mira ne daju. Zbog zloupotreba u utorak je G. T. (48), zameniku odgovornog lica i bivšem odgovornom licu u zrenjaninskom JKP "Vodovod i kanalizacija" određen pritvor. Istog dana Osnovni javni tužilac u ovom gradu protiv N. N. lica pokrenuo je krivični postupak zbog sumnje da je izvršeno krivično delo izazivanja panike i nereda.

Tužilac je izdao nalog zrenjaninskoj policiji radi utvrđivanja identiteta počinioca ovog krivičnog dela. Pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dva dana u kasnim popodnevnim časovima na društvenim mrežama pojavila se dezinformacija da je voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu puna kancerogenih čestica, zbog toga što se u sistem gradskog vodovoda izlio metan.

"Nemojte piti vodu sa česme naredna dva dana. Prosuo se metan greškom, pun kancerogenih čestica. Sad mi je javljeno sa više strana, vodovod i načelnik policije," širila se poruka društvenim mrežama. "Prosleđuj dalje da se što više ljudi informiše".

Povodom lažne informacije koja je poprilično uznemirila i zbunila građane Zrenjanina, koji punih 16 godina nemaju ispravnu vodu iz svojih česama, reagovalo je JKP "Vodovod i kanalizacija".

"S obzirom na to da je u pitanju najgrublje uznemiravanje javnosti i širenje panike plasiranjem lažnih i netačnih informacija, što spada u krivično delo izazivanje panike i nereda, slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Zrenjanin", navodi se u saopštenju ovog javnog preduzeća.

Istovremeno, određen je pritvor od 30 dana G. T. (48), zameniku odgovornog lica i bivšem odgovornom licu u JKP "Vodovod i kanalizacija". On je uhapšen prošle nedelje zajedno sa I. D. (67), bivšim pomoćnikom gradonačelnika Zrenjanina, i N.O. (69), odgovornim licem u preduzeću Synertech, zbog sumnje na zloupotrebe u vezi s javnom nabavkom, zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica. Sumnja se da su se N. O. i I. D. u svojstvu zamenika gradonačelnika, početkom 2014. pre raspisivanja javne nabavke, dogovorili s predstavnicima Gruppo Zilio SPA iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode u Zrenjaninu.

Posle konkursa, G. T. je u svojstvu odgovornog lica u zrenjaninskom "Vodovodu", potpisao ugovor o javnoj nabavci sa grupom ponuđača Gruppo Zilio SPA - ogranak u Beogradu, Gruppo Zilio iz Novog Sada i Synertech iz Beograda. Ovaj ugovor je u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.