Lap-top zamenio tablu na časovima

Izvor: Blic, 25.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lap-top zamenio tablu na časovima

NOVI SAD - „Pauer point” prezentacija „Velika knjiga velikih mislilaca” osmaka iz OŠ „Žarko Zrenjanin” i njihove nastavnice engleskog Nade Purtić proglašenja je najboljom na republičkom takmičenju „Majkrosofta” i Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike. Kako kažu sami đaci, njihov rad je pobedio zbog toga što je zanimljiv i primeren deci za koju je pravljen, a ovo priznanje im je dokaz da sve što žele, mogu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da urade.

Nastavnica Nada Purtić kaže da je, po raspisivanju konkursa za najbolje korišćenje informacionih tehnologija u nastavi, okupila 15 učenika koji najbolje poznaju informatiku, ali i koji su najkreativniji, a onda su počeli su da rade. Svako je imao svoju ideju, a na kraju su napravili zajednički rad.

- Već sam navikla da se prijavljujem na svaki informatički konkurs zato što je važno deci ponuditi više od klasične nastave, a korišćenje informacionih sistema je odlično i za razvijanje timskog rada. Deca su učila razvijajući priču o nobelovcima, a rezultati su ono što je samo došlo kao potvrda celog procesa - kaže Nada Purtić i dodaje da su deca sve sama uradila, a da ih je ona samo usmeravala.

U konkurenciji od 28 radova osnovaca, njihov je bio najbolji jer su, kako kažu, sve sami napravili, a koliko je rad ozbiljan toliko je istovremeno i zanimljiv.

Učenica Aleksandra Letić kaže da je za nju to bio veliki izazov, a njena drugarica Marina Živaljević dodaje da je radeći na ovome mnogo i naučila.

- U početku je ovo bio baš veliki izazov, a kasnije nam je jako prijao ovakav rad i uživali smo u njemu. Čast mi je bila što me je razredna pozvala da se priključim - kaže Aleksandra koja je predstavila Doris Lesing.

Odlična učenica ove škole Nevena Rokvić planira da upiše gimnaziju.

- Mislim da mi prvo mesto na ovom takmičenju neće doneti mnogo koristi, ali će meni samoj mnogo značiti. To je zapravo dokaz da sve što želim, mogu i da postignem - priča ona, a njen drugar Tomislav Pap kaže da računar svakodnevno koristi za četovanje, pretragu sajtova, igrice, ali i za učenje.

Poetični slajdovi sa Doris Lesing, karikature Alberta Ajnštajna, neverovatna priča o Alfredu Nobelu i brojnim nobelovcima, doneli su pobedu na takmičenju.

- Naš rad se razlikuje dosta od drugih koje smo videli, a oslikava svakog od nas posebno. Sami smo ga radili onako kako smo želeli, stavljali muziku koju smo hteli, a primeren je uzrastu od osam do 11 godina, kako je i predviđeno konkursom - objašnjava Aleksandar Racić i dodaje da su im i drugi drugari malo pomagali.

U rad se uključio na nagovor drugarice

Predrag Savić, jedan od šestoro učenika koji su napravili veliku prezentaciju, u početku nije želeo da učestvuje u ovom projektu jer već učestvuje na raznim takmičenjima.

- Jedna drugarica je ušla na čas i rekla da me je zvala nastavnica engleskog da učestvujem na konkursu. Rekao sam joj da kaže da ne mogu jer i ovako idem na takmičenja iz nekoliko predmeta. Ipak sam otišao na prvi čas i ostao do samog kraja, a bilo je baš jako zanimljivo i isplatilo se - kaže Peđa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.