Izvor: Blic, 30.Jun.2009, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kućerak za 3.500 evra

Skoro nestvarno izgledaju mali oglasi u kojim se dobre kuće sa još boljim okućnicama, prodaju po banatskim selima za 3.500 do 5.000 evra. Tako se u banatskom selu Jazovo, blizu Čoke, na glavnom putu, za 5.000 evra prodaje kuća sa tri sobe, strujom, vodom i telefonom, zatim dve zidane štale, svinjcem, voćnjakom i jutrom bašte. Useljiva kuća sa strujom, vodom i telefonom u selu Toba, opština Nova Crnja, nudi se za neverovatnih 3.500 evra. Slično je i u okolini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zrenjanina, gde je sve više kupaca - iz Beograda.



U selu Jazovu misle da bi baš globalna kriza mogla vratiti život koji je ovde odavno zamro. Imaju asfaltni put dužine šeast kilometara koji uh povezuje sa magistralom Zrenjanin-Subotica, vodovod, struju, telefonske veze, internet, školu, zdravstvenu stanicu, dečji vrtić, nekoliko prodavnica, poštu, bogato lovište i dva ribnjaka. Svaka deseta kuća je na prodaju, a isto toliko je i praznih čiji vlasnici se još nisu odlučili za to.

- Čekaju da uđemo u Evropu, pa će verovatno i cene nekretnina i ovde da porastu - govore meštani. - Kuće prodaju najčešće naši bivši meštani, rođeni ovde u selu, a koji su sedamdesetih godina prošlog veka otišli u obližnje gradove radi zaposlenja i lakšeg života. Njihovi roditelji su ostali u selu i polako napuštaju ovaj svet, a kako malo ko razmišlja da se vrati u Jazovo, odlučuju se za prodaju očevine ili dedovine - kaže za „Blic" Robert Urban, sekretar Saveta mesne zajednice u Jazovu. Kuće se prodaju po ceni od 800 pa do 5.000 evra. Mali je broj kupaca i pored ovako niske cene, ali interesovanje raste u poslednje vreme. Koliko mi je pozanto nekoliko je prodato kupcima iz Sente i Mola, a od skoro je i jedan Beograđanin postao naš sugrađanin. On se preselio ovde, a supruga mu je još u Beogradu gde radi, pa kada ode u penziju i ona će mu se pridružiti. Sigurno je da će se ljudi iz gradova, ako se odluče da kupe kuću Jazovu ili okolnim selima, morati odreći nekih navika. Međutim, i život na selu ima svojih prednosti. Osnovnih uslova za jeftiniji život ovde ima na pretek, a preko elektronskih medija sve mogu pratiti kao da žive u velegradu - govori Urban.

Ištvan Kovač (62) zemljoradnik iz Jazova pokazuje kuću na glavnoj ulici koja je nedavno prodata za 1.800 evra.

- Ima struju, telefon, kupatilo, ekonomske objekte i veliku baštu. Da je to u Senti koštala bi dvadeset puta više, a u većem gradu da ne govorimo. Ovako je jedva našla kupca i za tu cenu - kaže Kovač.

Napuštenih kuća koje vlasnici prodaju po niskim cenama ima u skoro celom Banatu. Kupci su najčešće Beograđani koji za „male pare" dođu do kuća u kojima provode vikende i godišnje odmore.

Tako je i u Tomaševcu. Sekretar ove mesne zajednice, Milenko Nikolić kaže da se kuće mogu naći po ceni od dve do 6.000 evra, u zavisnosti od stanja u kakvom se nalaze.

- Ovde kod nas kuće uglavnom kupuju Beograđani, vikendaši, a ima i onih koji se na to odlučuju zbog obližnjeg Tamiša koji je nezagađen i idealan za ribolovce. U selu je oko stotinak kuća prazno. Ranije su kuće kupovale izbeglice koji su za male pare bezbedili sebi krov nad glavom. Neke od tih jeftinijih kuća nemaju kupatilo, ali ih novi vlasnici adaptiraju - objašnjava Nikolić.

Ima i Zrenjaninaca, pretežno penzionera, koji u svojim novim kućama žive preko leta jer tamo imaju mogućnost da gaje voće i povrće i na taj način uštede.

Praznih kuća na prodaju ima i u najvećem banatskom selu Melencima.

Predsednik Saveta mesne zajednice Melenci Ivica Milivojev kaže da su ih i ovde pre nekoliko godina kupovale izbeglice.

- U Melencima je oko 150 kuća u kojima niko ne živi. One stare od naboja mogu se naći i po ceni od dve-tri hiljade evra, a ima i onih novijih, građenih od kvalitetnijeg materijala koje se prodaju za deset-petnaest pa i više hiljada evra. Dešava se da te starije kuće kupuju prve komšije, ali ima i penzionera iz Beograda koji kupuju kuće zbog toga što se leče u melenačkoj banji Rusanda - navodi Milivojev.

Za razliku od ostalih banatskih sela u pograničnoj opštini Nova Crnja je nešto drugačija slika. U tom selu trenutno je oko 200 praznih, pretežno napuštenih kuća, a vlasnici i naslednici žive u većim gradovima i nemaju nameru da se ovde vrate.

Cene se takođe kreću od dve do 15.000 eura, ali tu kuće kupuju uglavnom Rumuni. Posebno im je interesantna Srpska Crnja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.