Kuća pod zaštitom države samo što se nije srušila

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća pod zaštitom države samo što se nije srušila

Kuća Filkovića smeštena u najužem centru grada, bila je nekada vlasništvo poznate zrenjaninske porodice, a danas je uočljiva po tome što je iseljena, urušava se, a zbog opasnosti za prolaznike okružena je sigurnosnom ogradom.

Grad za ovo zdanje, koje je pod zaštitom države, već osam godina traži rešenje. Kada je izgledalo da je rešenje na vidiku na sednici Gradskog veća, ona je skinuta sa dnevnog reda. Gradonačelnik Janjić je u izjavi novinarima nakon sednice rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je grad Zrenjanin vlasnik dela te zgrade, ostalo je u privatnom vlasništvu i da zbog toga postoje problemi, ali da on, kako je naveo, ipak očekuje skoro rešenje.

"Nema tog Zrenjaninca koji nije razočaran zbog toga što devastirana kuća narušava izgled centra grada i nedavno rekonstruisane ulice. Sve radimo da saniramo taj prostor i nadamo se da ćemo u tome uspeti", rekao je Janjić, dodajući da su postojala očekivanja da će biti postignut dogovor sa privatnim vlasnicima, a posle bi se javnim tenderom našao investitor koji bi obavio rekonstrukciju.

Kako Politika saznaje u Gradskoj upravi, pored grada Zrenjanina kao vlasnici spornog kompleksa pojavljuje se još jedanaest lica, a do sada je formirano osam komisija koji nisu uspeli da reše sanaciju te zgrade. Poslednji pokušaj je izgledao prihvatljiv i svi su, uglavnom, pristali da potpišu sporazum koji nudi rešenje. Njime se predviđa da dosadašnji privatni vlasnici dobiju nadoknadu za svoju imovinu, kada se pojavi investitor, a precizirano su i svote koje su dobijene na osnovu procene stručnjaka, tj. veštaka.

Međutim, Sredo Pajić, jedan od vlasnika koji ima stan u zgradi koja se urušava nije potpisao predloženi sporazum.

"Ja sam za tekst tog dokumenta koji se, sa prilogom, nalazi na osam strana dobio malo vremena tako da nisam imao mogućnosti ni da ga pročitam a kamoli analiziram. Slažem se da taj problem mora hitno da se reši, ali na zadovoljstvo svih strana. Stan u toj zgradi sam kupio i namenio ga svom detetu i imam možda različit stav od onih koji su imovinu nasledili i imaju stav 'daj šta daš'. Parcela o kojoj je reč izlazi na ulicu koju svi Zrenjaninci zovu glavnom pa mi recimo, nije mi jasno da se procenjuje da je kvadratni metar u zgradi do te ulice znatno jeftiniji u odnosu na zgrade koje su do sporedne Gimnazijske ulice", kaže Sredo Pajić i dodaje da mu još neke stvari nisu jasne, pa je angažovao advokata.

Na njegove tvrdnje u Gradskoj upravi kažu da traženje rešenja za ovaj prostor traje već osam godina i da su svi zainteresovani upoznati sa svim varijantama, a što se tiče tržišne cene kvadrata do nje su došli veštaci iz Direkcije za izgradnju grada.

Kada je reč o statusu zgrade koju ovde zovu Filkovićeva kuća poslednju reč ima ovdašnji Zavod za zaštitu spomenika kulture, gde govore o rekonstrukciji a ne o rušenju građevine i insistiraju na tome da ona zadrži prethodni spoljni izgled.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.