Krivične prijave zbog 4.000 ubijenih pasa u Zrenjaninu

Izvor: Blic, 06.Mar.2014, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivične prijave zbog 4.000 ubijenih pasa u Zrenjaninu

Udruženje građana "Link plus" iz Beograda je danas Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu podnelo krivičnu prijavu protiv odgovornih za masovno ubijanje napuštenih pasa u prihvatilištu u Zrenjaninu.

Kako je agenciji Beta kazala predstavnica tog udruženja Nataša Vukmirović, prijava je podneta i Republičkoj veterinarskoj inspekciji, a i Veterinarskoj komori Srbije protiv odgovornih veterinara koji su neposredni izvršioci.

Vukmirović navodi da je u od 23. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << decembra 2011. godine do 1. oktora 2013. godine izvršena eutanazija 4.026 napuštenih pasa u prihvatilištu JKP "Čistoća i zelenilo" u Zrenjaninu.

- Čudno je da to niko u Zrenjaninu nije primetio. Tamo 2.500 pasa bude ubijeno godišnje, što je ogroman broj. Dokumentaciju o tome sam dobila, oni su često ubijali pse i videla sam da su jednog dana ubili čak 52 psa. Nemoguće je da su svi ti psi bili neizlečivo bolesni - kazala je Vukomirović.

Dodala je da postoji pravilnik o opasnim psima koji određuje na koji način se postupa sa psom koji je ujeo čoveka. Takvih je u Zrenjaninu uhvaćeno manje od 50 pasa jer su po rešenju veterinarskog inspektora morali da budu sklonjeni sa ulice.

- To su sigurno miroljubivi psi koje je trebalo sterilisati, čipovati, vakcinisati, očistiti od parazita i jednostavno vratiti ih na stanište - rekla je Vukmirović.

Po njenim rečima Zrenjanin ima program kontrole i smanjenja broja napuštenih pasa i mačaka, kojim je bilo predviđeno hvatanje, sterilisanje i vraćanje u stanište, a ne ubijanje.

- Veliki je problem što ljudi nekontrolisano razmnožavaju svoje pse i izbacuju ih na ulicu - navela je Vukmirović.

Ona je istakla da očekuje da tužilaštvo i veterinarska inspekcija preduzmu sve da bi se kaznili odgovorni i da bi se sprečilo dalje ubijanje pasa.

U Javnom preduzeću "Čistoća i zelenilo" kažu da nemaju zvaničnu informaciju o prijavama "Link plusa", ali da to znaju iz medija.

Prihvatilište

Prihvatilište za pse u Zrenjaninu, otvoreno je 2005. godine na ulazu u centralnu gradsku deponiju. Finansirali su ga Društvo za zaštitu životinja "Đurđevo" i "Čistoća i zelenilo", uz pomoć lokalne samouprave i Društva za zaštitu životinja "Anđeo" iz Zrenjanina. Prihvatilište je izgrađeno zbog obelodanjivanja problema smeštaja i nemogućnosti "humanog" ubijanja velikog broja pasa lutalica.

Tada su psi lutalice, koje su u periodičnim kampanjama lovili radnici javnog preduzeća "Čistoća i zelenilo", držani u nehumanim uslovima, a ubijani su batinanjem, na šta je društvo za zaštitu životinja "Đurđevo" koje je zastupala Monika Brukner, započelo sa predstavnicima lokalnih vlasti razgovore o izgradnji azila za pse.

Jedan od osnovnih ciljeva koji se radom ovog prihvatilišta postiže jeste zbrinjavanje i humano tretiranje pasa i mačaka lutalica, uz sprečavanje zaraza.

Preduzeće "Čistoća i zelenilo" je ustupilo je zemljište gde su izgrađeni boksovi za pse, veterinarska stanica, bazen i "zabavište" za pse.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.