Krajem oktobra četvrti ciklus Francuskog filmskog karavana u Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2019, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krajem oktobra četvrti ciklus Francuskog filmskog karavana u Zrenjaninu

U Gradskoj kući u Zrenjaninu, u prisustvu pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina Duška Radišića, atašea za kulturu Francuskog Instituta Katrin Fodri, direktora Kulturnog centra Zrenjanina Gorana Marinkovića i Bojane Momčilov iz kompanije Mlekoprodukt, svečano je zatvoren treći i najavljen četvrti ciklus Francuskog filmskog karavana "Najbolji od najboljih" koji počinje krajem oktobra. Filmove iz četiri tematska ciklusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tokom 2019. godine, zahvaljujući Francuskom institutu i kompaniji Mlekoprodukt, moći će besplatno da pogledaju filmofili iz ukupno 40 gradova širom naše zemlje.

Ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, Katrin Fodri, rekla je da je program karavana od velikog značaja za Francuski institut u Srbiji, budući da omogućuje velikom broju građana, prevashodno mladima, da gledaju novija ostvarenja francuske kinematografije i doprinosi decentralizaciji kulture u Srbiji.

"Francuski filmski karavan postoji od 2013. godine i dostiže i do 20.000 gledalaca godišnje kroz četiri tematska ciklusa u saradnji sa kulturnim centrima srpskih gradova, kojima su filmovi stavljeni besplatno na raspolaganje radi eksploatacije u okviru nekomercijalnih projekcija. U tom smislu, veliku zahvalnost dugujemo kompaniji Mlekoprodukt, čiji značajni doprinos projektu omogućuje njegov uspeh i razvoj. Iskoristila bih priliku i da izrazim zahvalnost kulturnom centru Zrenjanina, našim dugogodišnjim partnerima koji učestvuju u Francuskom filmskom karavanu od samog početka. Za kraj, želela bih da najavim četvrti i poslednji ovogodišnji ciklus Francuskog filmskog karavana, pod nazivom Najbolji od najboljih koji će se sastojati od najuspešnijih ostvarenja prikazanih u prethodnih sedam godina i koji će biti lansiran krajem oktobra ove godine", rekla je Fodri.

Tokom septembra, zahvaljujući partnerstvu sa zrenjaninskom kompanijom Mlekoprodukt, koja je deo Savencia Fromage & Dairy grupe, filmove Veliki umovi, Valej, Lav i Radionica, potpuno besplatno mogli su da pogledaju ne samo Zrenjaninci, već i publika iz Lazarevca, Vrnjačke Banje, Kovina, Zaječara, Novog Sada i Bečeja.

Velika posećenost filmskih projekcija od početka karavana, dokaz je da publika voli filmska ostvarenja iz ove zemlje, rekao je direktor kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković:

"Dugogodišnja saradnja Francuskog intituta i Kulturnog centra nastavljena je i ove godine kada smo realizovali čak tri filmska ciklusa: Komedije, Novi francuski film i Doba sazrevanja. Na taj način omogućili smo zrenjaninskoj filmskoj publici da uživa u najnovijim ostvarenjima francuske kinematografije. Planiramo da saradnju nastavimo i u narednom period kroz nove programe", najavio je Marinković.

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić, na prijemu u Gradskoj kući povodom zatvaranja trećeg ciklusa i najave novog, rekao je:

"Veliko mi je zadovoljstvo što je zrenjaninskoj publici i kulturnoj javnosti omogućeno da bude deo ovog značajnog programa. Francuski filmski karavan svoj put je započeo u našem gradu i drago mi je što najavljujemo četvrti i poslednji ciklus na istom mestu, u Gradskoj kući. Na tom putu uvek je značajna podrška društveno odgovornih kompanija, posebno lokalnih, zbog čega možemo da kažemo da Grad Zrenjanin, Republiku Srbiju i Republiku Francusku povezuju brojne i neraskidive veze", rekao je Radišić.

Započet 2013. Francuski filmski karavan postao je jedan od najznačajnijih programa Francuskog instituta u Srbiji kao važno oruđe za promovisanje francuske kulture u celoj Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.