Izvor: RTS, 06.Jul.2022, 11:29

Kompanija "Metito" dobila koncesiju za upravljanje vodom u Zrenjaninu

Ugovor o realizaciji projekta prečičćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je danas u Vladi Srbije sa kompanijom Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u prisustvu premijerke Ane Brnabić koja je najavila da će Metito u dobijanje čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika Zrenjanina uložiti 18 miliona evra.
Ugovor su potpisali gradodonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije "Metito" Rami Gandur i direktor JKP "Vodovod i kanalizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zrenjanin" Predrag Bodiroga.

Vlada Srbije je pomogla da se reši ovaj višedecenijski problem grada Zrenjanina, rečeno je nakon potpisivanja.
"Ovo je najznačajniji trenutak u ovom teškom projektu obezbeđivanja pijaće vode građanima Zrenjanina i skidanja zabrane upotrebe vode koja je uvedena pre više decenija. Problem je viševekovni, ali se nadam da ćemo u prvom kvartalu 2023. godine dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. i vodu za piće", rekla je Brnabić.
Objasnila je da je problem rešen na jedini mogući način, a to je javno-privatno partnerstvo, jer je prethodni vlasnik fabrike za proizvodnju vode bila privatna kompanija, pa vlada nije mogla svojim sredstvima da reši ovu situaciju.
Premijerka je dodala da je "Metito" otkupio postojeće postrojenje za 3,5 miliona evra i da će u projekat dobijanja čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika grada Zrenjanina uložiti još 18 miliona evra.
"Našli smo privatnog i pouzdanog privatnog partnera koji ima sredstva, ima znanje, tehnologiju i profesionalnost i tog partneta smo našli u kompaniji Metito koji je jedan o globalnih lidera tehnologiji proizvodnje pijaće i preradi otpadnih voda", rekla je premijerka.
Najavila je da će po okončanju projekta pijaću vodu dobiti stanovnici u centralnom gradskom jezgru Zrenjanina i deo grada oko njega u kome živi oko 95.000 ljudi.
"Gradska uprava treba dalje da razgovara o novim vodoizvorištima, kako bi i sva sela na teritoriji Zrenjanina dobila pijaću vodu i time stavimo tačku na taj problem, kao što radimo i u Kikindi, gde je pijaća voda takođe viševekovni problem", naglasila je Brnabić.
Istakla je da joj je lično bilo stalo da se obezbedi snabdevanje Zrenjanina pijaćom vodom, jer je to obećala građanima i zahvalilia Erste banci koja je pomogla da se do tog rešenja dođe tako što je zajedno sa vladom tražila pravog partnera za taj posao.
"Metito" će upravljati postrojenjem 25 godina Premijerka je navela da će "Metito" u narednih 25 godina upravljati postrojenjem i investirati u njega, nakon čega će ono postati vlasništvo Grada.
Najavila je i da će vlada paralelno sa ovim poslom uložiti 510 miliona dinara u sanaciju vodovodne mreže i zamenu azbestnih cevi u Zrenjaninu kako bi voda koju će građani dobiti u svojim domovima bila istog kvaliteta kao ona na izlazu iz fabrike vode.
Gradonačelnik Salapura ocenio je da je potpisivanjem ugovora načinjen veliki korak ka rešavanju problema s kojim prethodne generacije nisu uspele da se izbore.
Naveo je da je to što je vlada podržala ovaj projekat dodatna garancija da će on biti uspešno realizovan.
"Zahvaljujem građanima na strpljenju koje su imali. Ovo je istorijski trenutak za Zrenjanin. Verujem da će voda u prvom kvartalu 2024. biti bistra, da Zrenjaninci više neće da kupuju flaširanu vodu i da se Zrenjanin više ne spominje po zabrani vode za piće, već po investiticijama", rekao je Salapura.
Direktor "Metita" Rami Gandur naveo je da je ta kompanija imala više od 3.000 sličnih složenih projekata u svetu.
"Sigurni smo da će rešenje koje ćemo primeniti biti funkcionalno, kako bi se u bliskoj budućnosti obezbedila najkvalitetnija voda. Ovo je naš drugi projekat i to je samo jedan od koraka u dugoj posvećenosti ovoj zemlji u oblastima pijaće vode i zdrave životne sredine", rekao je Gandur.
Zahvalio je premijerki Brnabić, Evropskoj uniji i drugima koji su se uključiki u ovaj projekat.
"Metito grupa" je od 2018. u Zrenjaninu, gde je počela projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda, koje se sada direktno izlivaju u Begej.
Salapura je rekao kako je upravo izdata građevinska dozvola za ovaj objekat i da očekuje da u narednih mesec dana počne njegova izgradnja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Metito iz UAE dobio koncesiju na 25 godina za projekat prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu

Izvor: Beta Video, 06.Jul.2022

BEOGRAD - Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je danas u Vladi Srbije s kompanijom ``Metito`` iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, omogućiće da 95.000 stanovnika tog grada dobije čistu pijaću vodu, a biće uloženo 18 miliona evra. Ugovor su potpisali gradodonačelnik...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Potpisan ugovor o prečišćavanju vode za piće u Zrenjaninu: Prve čaše građani će da napune za dve godine

Izvor: Danas, 06.Jul.2022

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije “Metito” Rami Gandur i v.d. direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin Predrag Bodiroga potpisali su danas u Vladi Srbije Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.