Izvor: Danas, 30.Mar.2015, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige za poklon Gradskoj biblioteci

Zrenjanin - Generalni sekretar Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dimitrije Stefanović posetio je sa saradnicima Zrenjanin i poklonio 300 knjiga i naučnih radova Gradskoj biblioteci. Povod je negovanje i razvoj kulture, umetnosti i obrazovanja koje je grad Zrenjanin promovisao svojim aktivnostima u koje spada na prvom mestu obeležavanje 160 godina od rođenja Mihajla Pupina. Tim povodom za učenike srednjih škola >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << organizovano je predavanje o Pupinu, koje je održala Aleksandra Ninković Tašić, interkulturalna ambasadorka Unesko kluba Univerziteta Sorbona.

- Naša arhiva posvećena Pupinu sadrži preko 10.00 važnih dokumenata iz celog sveta, samim tim predstavlja najveću arhivu posvećenu našem velikom naučniku i izvorište je brojnih aktivnosti koje imaju za cilj afirmaciju i čuvanje Pupinovog dela - navela je Tašićeva.

U svom obraćanju prisutnima generalni sekretar SANU naglasio je da je divno čuti uvek nešto novo o Pupinu.

- Ogromni su nam potencijali, naročito mladog sveta i dajte da ih usmerimo u pravom smeru. Mladi, idite napolje, učite, širite vidike i vratite se da pomognete da narodu ovde bude bolje - poručio je akademik Stefanović u svom govoru.

Delegacija SANU sastala se sa predstavnicima lokalne samouprave sa kojima je razgovarano o svemu što je urađeno i što se planira u nauci i kulturi. Na prvom mestu, istaknuto je da je Zrenjanin prva lokalna samouprava u Srbiji koja je usvojila Strategiju o razvoju kulture po standardima Evropske unije. Rečeno je i da je Zrenjanin 2014. proglasio godinom Mihajla Pupina i nizom manifestacija obeležio 160. godišnjicu od rođenja našeg velikana, kao i da se ove godine uključuje u obeležavanje Međunarodne godine svetlosti. U planu je otvaranje Pupinove kuće u Zrenjaninu, svojevrsnog muzeja nauke.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.