Knjige dobitnice Gonkura u Srbiji

Izvor: B92, 16.Nov.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige dobitnice "Gonkura" u Srbiji

Zrenjaninski izdavač "Agora" je u Francuskom kulturnom centru predstavio roman "Vračara" Mari Ndije, ovogodišnje dobitnice nagrade "Gonkur".

Glavni urednik i osnivač "Agore", književni kritičar Nenad Šaponja je otkrio da već tri godine namerava da objavi neku knjigu Ndije, koja je veoma poznata i cenjena u Francuskoj kao pisac 13 romana i sedam drama, ali pošto kod nas nije prevođena, "Agora" je oklevala da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je štampa.

Šaponji služi na čast da se " Vračara" pojavila za beogradski Sajam knjiga pre nego što je Ndije dobila "Gonkura" za najnoviji, 13. roman "Tri moćne žene".

On je kazao da je u međuvremenu njen francuski izdavač "Galimar" prodao autorska prava za nagrađeno delo u dvadesetak zemalja, a bilo je i više ponuda iz Srbije, pa je autorka odlučila da "Agora" ostane njen srpski izdavač.

Nagrađeni roman će se pojaviti marta 2010, a u planu je da se prevede još neko delo Ndije. U toku su razgovori sa Francuskim kulturnim centrom da iduće godine Ndije poseti Beograd i prisustvuje predstavljanju nagrađenog romana.

Govoreći o autorki i romanu "Vračara", u prevodu Emilije Cerović, Šaponja je naglasio da je ona duboko ukorenjena u francuskoj literarnoj tradiciji pošto je, uprkos egzotičnom prezimenu, jer joj je otac iz Senegala, rođena i školovala se u Francuskoj.

Ukazano je na njen bogat, naratorski stil i smisao da probleme porodice, identiteta prikaže kroz pomalo pomerenu priču o Lisi koja je nedarovita čarobnica, ali zato ćerke pokazuju da su obdarene smislom za vradžbine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.