Katarina Đorđević: Biografija vode

Izvor: Arte, 29.Nov.2018, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katarina Đorđević: Biografija vode

Galerija Milorada Bate Mihailovića, KC Pančeva, Kulturnog centra Pančeva Žarka Zrenjanina 1, Pančevo, izložba slika autorke Katarina Đorđević. Otvaranje izložbe 4. decembra u 19h

Pojam TRANSFIGURACIJE derivira simbole i mitološku osnovu u apstraktnu građu  vizuelnog vokabulara. Polazna osnova istraživanja u slikama-objektima, slikama i crtežima je ideja o preobražaju, kontinuiranom prerastanju i transformaciji likovnih artefakata, pri čemu se njihovo značenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << može percipirati nezavisno od hronološkog konteksta.        

OBJEKTI - SUBJEKTI na panoima bi se mogli tumačiti kroz vizuru prepoznavanja obrisa ili delova lјudskog tela, pri čemu je tekstura kože zamenjena teksturama tekstila ili slobodnih formi, ali se značenje i smisao celine ne bi mogli iščitavati kroz faktografsko citiranje i navođenje konkretnih segmenata odeće. Percepcija SUBJEKTA je usmerena na formu koja je stvorena nošenjem tkanine na lјudskom telu i na shvatanju tog istog oblika kao energetskog zapisa - otiska osobe koju ne možemo videti, ali čije prisustvo osećamo u maglovitim obrisima torzoa. Figuracija je lišena mimetičkog u vizuelnoj prezentaciji i oslonjena je na prožimanje intuitivnog i vizuelnog doživlјaja uzoraka iz muzejskih zbirki - pancirnih košulјa, oklopa i etnografskih kolekcija odeće kao materijalne zaostavštine lјudskog postojanja, trajanja i nestajanja. Namernom depersonalizacijom predstavlјenog tela, izostavlјanjem ličnih delova - portreta i šaka, izbegava se mogućnost poistovećivanja, poklapanja ili traženja sličnosti u konkretnom uzorku lјudske populacije.

Slike-objekti, slike i crteži TRANSFIGURACIJA II su zapisi o prisustvu, bivstvovanju i postojanju nezapaženih, anonimnih lјudi, čije je delovanje ili nedelovanje ostavilo trag koji će u budućnosti, kao i neidentifikovani otisci prstiju, izbledeti i konačno nestati. Radovi su nastali u periodu od 2014. do 2016. godine

Rođena 1966. godine u Nišu. Studije slikarstva i postdiplomske studije završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1994. god.Član je ULUS-a od 1993 god. Radi na Univerzitetu u Nišu, Fakultetu umetnosti u zvanju redovni profesor, predaje Slikanje. Prodekan je za kvalitet i međunarodnu saradnju. Samostalno izlagala slike, crteže, objekte i grafike 40 puta (u zemlјi i inostranstvu).
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.