Katanci na zrenjaninskim radnjama

Izvor: Politika, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katanci na zrenjaninskim radnjama

U jednoj od najprometnijih ulica u ovom gradu, krajem prošle i početkom ove godine, više od 20 vlasnika je istaklo obaveštenje o zatvaranju lokala

Zrenjanin – Prema procenama iz Unije poslodavaca, u Srbiji je, tokom prošle godine, ugašeno oko 20.000 malih radnji, a to je oko pet procenata od ukupnog broja privrednih subjekata u zemlji. U Zrenjaninu je taj trend još izraženiji.

U ovdašnjoj asocijaciji preduzetnika kažu da se nedeljno gasi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i po pet do šest računa koji su pripadali malim radnjama. U jednoj od najprometnijih ulica, onoj koja vodi od centra prema najbrojnijem gradskom naselju, krajem prošle i početkom ove godine više od 20 vlasnika je istaklo obaveštenje o zatvaranju lokala.

Preduzetnici se žale da su s jedne strane pritisnuti sivom ekonomijom, a s druge strane nametima koje uzima država.

– Svi nešto rade neprijavljeno: friziraju, šišaju, šiju, popravljaju i daju razne usluge. Najgore je onima koji rade legalno i plaćaju poreze i doprinose. Na početku ove godine uočljiv je pad prometa i on za ovaj mesec iznosi i do 40 odsto. A rastu cene grejanja, benzina, a i struju plaćamo skuplje od građana – kaže Miroslav Đurić, predsednik Udruženja preduzetnika, jednog od najstarijih u zemlji.

Na svoj status se žale i oni krupniji. Nedavno se i Goran Vidaković, predsednik ZREPOK-a, kluba koji su osnovali najkrupniji zrenjaninski preduzetnici, oglasio protestom protiv visine raznih dažbina, gradskih taksa pre svih. Preduzetnici upozoravaju da oni u Zrenjaninu upošljavaju više od 9000 radnika i da je jedino kod njih u prošloj godini povećan broj zaposlenih, i to za oko 500. Od lokalne samouprave očekuju da izgradi poslovni ambijent, u kome će se preduzetništvo razvijati, a ne gasiti, kažu oni.

U gradskoj upravi komentarišu da do oštre selekcije i konkurencije dolazi, pre svega, zbog krize i da se najviše gase butici, i to oni koji su imali robu u komisionoj prodaji, jer se promenio tretman koji su ranije imali u zakonu, ali da ta pojava ne objašnjava ukupno stanje. U gradskom veću ističu da se smanjuje poslovna aktivnost najviše zato što su velike obaveze kojima država opterećuje preduzetnike, ali da je i mali broj disciplinovanih platiša. Ipak, zrenjaninski budžet prošle godine „spasla" su mala i srednja preduzeća koja se lakše prilagođavaju i u uslovima krize pa su i ove godine za njihov razvoj predviđena neka sredstva. Doduše, mala i nedovoljna i ona su uglavnom namenjena zajedničkim akcijama „malih gazda".

Đ. Đukić

-------------------------------------------------

Registracija i brisanje

Iz Registra privrednih subjekata, koji vodi republička Agencija za privredne registre, dostavljeni su nam podaci po kojima je do kraja januara grad Zrenjanin imao ukupno registrovanu 3601 preduzetničku radnju. U isto vreme kao izbrisane vode se 2502 radnje.

[objavljeno: 05/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.