Janjić: Rešićemo problem u Jankovom Mostu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2016, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Rešićemo problem u Jankovom Mostu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je da će lokalna samouprava učiniti sve kako bi deca u Jankovom Mostu, bez obzira na njihov broj, imala jednake uslove za pohađanje željene nastave.

Na sednici Saveta Mesne zajednice Jankov Most seosko rukovodstvo je informisano da je u Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u Zrenjaninu, odnosno njenom odeljenju u Jankovom Mostu, ukinut rumunski jezik koji su deca učila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fakultativno. Selo Jankov Most nastanjeno je pretežno pripadnicima rumunske zajednice.

Gradonačelnik Zrenjanina je na sastanku sa predstavnicima Mesne zajednice Jankov Most izrazio spremnost za prevazilaženje ove situacije i razgovor sa svima koji su na bilo koji način nadležni i mogu da utiču da se nastava ovog predmeta organizuje i dalje.

"Iako lokalna samouprava nema ingerencija za odlučivanje u ovakvim slučajevima, možemo da posredujemo kod svih koji su nadležni za organizaciju nastave u školama na jezicima manjina. Razgovaraćemo s predstavnicima Školskog odbora, Školske uprave, Nacionalnim savetom Rumuna i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i verujem da možemo doći do zadovoljavajućeg rešenja", kazao je Janjić.

On je poručio i da dobri međunacionalni i međukomšijski odnosi ne smeju bilo čime biti narušeni i da je u interesu svih strana da sve nesuglasice odmah budu rešene. Janjić je ocenio i da prava rumunske nacionalne manjine nisu nikada bila ugrožena, a posebno za to nije bilo razloga u lokalnoj osnovnoj školi.

Na sastanku je objašnjeno da nastava iz pomenutog predmeta nije ukinuta, već se ove školske godine za njeno pohađanje opredelilo svega dva učenika, te da je prema odredbama Pravilnika o finansiranju osnovnih škola, za svaki izborni predmet koji pohađa manje od 15 učenika potrebna saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koju škola nije dobila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.