Izložba rumunskih narodnih nošnji

Izvor: RTS, 10.Jun.2019, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba rumunskih narodnih nošnji

Zavod za nacionalnu kulturu Rumuna Vojvodine prikazao je u Zrenjaninu izložbu narodnih nošnji Rumuna iz Banata. Nošnje su rađene na modelima lutaka i napravljene su na osnovu istraživanja o razvoju narodnih nošnji s kraja 19. i na početku 20. veka.
Ileana Oalđe iz Uzdina je naivna slikarka, ali uz taj umetnički dar ona se bavi i izradom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rumunske narodne nošnje, kojom oblači lutke. Na taj način prikazuje bogatstvo svog naroda koji živi u Banatu i razvoj nošnje kroz istoriju. Svaki odevni predmet ima simboliku, a iz boja može da se mnogo pročita.

"Za svaku priliku ima drugu nošnju. Znalo se kad se ide na igranku, kad se ide kod majke posle svadbe, kad je mlada, kad je posle svadbe. Tako da ima puno, puno vrsta nošnji kod nas", kaže Ileana Oalđe, iz Uzdina.
Kreiranje rumunske nošnje počelo je od sirovina proizvedenih u seoskim domaćinstvima, ali je vremenom materijal i način tkanja i veza uznapredovao. To se vidi i na starim fotografijama gde su prikazane narodne nošnje iz 15 naselja u Banatu.
"Sastavni elementi ove postavke su stare slike, koje su deo digitalnog fonda Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, koje su sakupljene od strane zaposlenih, kao i od strane saradnika koji eto trude se da sačuvaju neku tradiciju", navodi Kamelija Bugar, Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna.
Narodna nošnja je kulturnu formu jednog naroda i dokaz stvaranja nacionalnog identiteta. U slučaju Rumuna, period konačnog oblikovanja narodne nošnje je bio i prekretnica za ostale kulturne vrednosti ovog naroda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.