Izložba povodom dana Mađarske kulture u Zrenjaninu

Izvor: S media, 12.Apr.2010, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba povodom dana Mađarske kulture u Zrenjaninu

U Savremenoj galeriji UK Ečka, u Zrenjaninu, od 19. do 24. aprila biće otvorena izložba "Odjeci op arta u savremenom mađarskom stvaralaštvu".

Savremena galerija Zrenjanin već nekoliko decenija sarađuje sa umetnicima iz Mađarske, odnosno Bekeščabe, a ta saradnja se reflektuje kroz organizovanje izložbi i boravka Zrenjaninskih umetnika u Bekeščabi kao i organizovanje izložbi Mađarskih umetnika u Savremenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << galeriji Zrenjanin i njihovim boravkom u Umetničkoj koloniji Ečka koju organizuje Savremena galerija Zrenjanin. Kroz Umetničku koloniju u Ečki je prošlo više od dvadeset umetnika iz Mađarske, pa tako fond Savremene galerije poseduje više od pedeset radova Mađarskih umetnika.

Izložbom u Savremenoj galeriji obuhvaćeno je 17 radova (slike,grafike,crteži) tri umetnika iz Bekeščabe, Lonovič Lasla, Gnandt Janoša i Gubiš Mihalja koji su u više navrata boravili u Koloniji i čiji su radovi u jednom momentu predstavljali odjeke op arta odnosno istraživanja Viktora Vazarelija. Kao i Vazareli do apstraktne umetnosti su došli proučavanjem prirode, a zatim odbacivanjem svake predmetnosti. Apstraktnom organizacijom prostora oni istražuju u oblasti iluzije, percepcije, fizičkim i psihološkim dejstvom linije, boje i svetlosti na posmatrača. Ovi dinamični radovi sopstvenim vibriranjem ostvaruju komunikaciju sa spoljnim svetom.

Izložba ovih radova iz fonda Savremene galerije nema pretenzije da prikaže uticaje optičke umetnosti na celokupno mađarsko savremeno stvaralaštvo već ukazuje da su se ovom problematikom bavili neki mađarski umetnici koji su učestvovali u Umetničkoj koloniji Ečka i time odjeke ove umetnosti svrstali u fond Savremene galerije.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Izložba povodom dana Mađarske kulture u Zrenjaninu

Izvor: PRObjave.com, 12.Apr.2010

Izložba povodom dana Mađarske kulture u Zrenjaninu biće održana u Savremenoj galeriji UK Ečka – Zrenjanin od 19. do 24. aprila 2010...Izložbom u Savremenoj galeriji obuhvaćeno je 17 radova (slike, grafike, crteži) tri umetnika iz Bekeščabe, Mađarska Lonovič Lasla, Gnandt Janoša i...

Nastavak na PRObjave.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.