Izložba i muzej za decu u Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2017, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba i muzej za decu u Zrenjaninu

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin večeras u 19 časova, biće svečano otvorena izložba Etnološkog odeljenja "Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici". 

Cilj izložbe je da se usko tematski predstavi kultura sa ovog područja, i to u onom segmentu koji je najvažniji za produžetak čovekove loze, a to je podizanje deteta. Autorke izložbe i njenog pratećeg kataloga su Branka Babić, kustos-etnolog i mr Rajka Grubić, muzejski savetnik.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Izložbenu postavku čine predmeti i fotografije iz zbirki Narodnog muzeja Zrenjanin, ali iz drugih muzeja u Vojvodini. Ovom prilikom biće izloženi prvi odevni predmeti bebe – kapica, benkica i košuljica, kao i kućni inventar namenjen najmlađim članovima domaćinstava, dok će jedan deo izložbe biti posvećen igračkama i dečijim igrama.

Drugi segment izložbe je "izložba u izložbi". U pitanju je Muzej za decu, gostujuća izložba Muzeja Vojvodine iz Novog Sada. Izložba je rezultat saradnje grupe autora koju čine Lidija Balj muzejski savetnik-arheolog, Tatjana Bugarski viši kustos-etnolog, Slađana Velendečić kustos-pedagog i Aleksandra Stefanov, kustos-istoričar umetnosti.

Putem igračaka u "malom muzeju" predstavljene su različite oblasti pomoću kojih deca upoznaju svet oko sebe: priroda, svakodnevni život i razne društvene pojave. Upravo te oblasti istražuju i stručnjaci u muzejima koji brinu o kulturnom nasleđu. Nadležni kustosi u zrenjaninskom muzeju su Branka Babić, kustos-etnolog i Nevena Dujin Grković, kustos pedagog.

Otvaranjem ovih izložbi Narodni muzej Zrenjanin obeležava početak Manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" koja se ove godine održava treći put. Muzeji Srbije od 11. do 20. maja uz različite sadržaje biće otvoreni za publiku od 10 do 22 časa. Manifestacija se završava obeležavanjem Evropske noći muzeja 20. maja prilikom koje će Narodni muzej Zrenjanin i ostali učesnici raditi od 17 do 01 čas uz besplatan ulaz i raznovrsne programe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.