Izložba carskih povelja i privilegija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2012, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba carskih povelja i privilegija

ZRENJANIN -

U izložbenom salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu danas je otvorena izložba povelja i privilegija austrijskih careva izdatih u Velikom Bečkereku (današnjem Zrenjaninu).

Izložba pod nazivom "Iz carskog Beča-Velikom Bečkereku" nastala je na osnovu Zbirke povelja (1765-1847).

Vladari austrijskog carskog dvora su uz pomoć tih pisanih svedočanstava uređivali administrativne, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << privredne i finansijske prilike u carevini i davali potporu razvoju.

Tako je carica Marija Terezija svojom privilegijom uzdigla Veliki Bečkerek na status trgovišta.

"Povelje i privilegije iz Istorijskog arhiva u Zrenjaninu su prava umetnička dela, izrađena na pergamentu, pisana krasnopisom, ukrašena heraldičkim simbolima, oslikana zlatom ili pozlatom i kvalitetnim bojama", rekla je na otvaranju izložbe Vanda Vojvodić Micova, koautor postavke sa Goranom Živićem.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.