Izložba banatskog slikarstva u Domu Vojske Srbije

Izvor: Glas javnosti, 30.Avg.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba banatskog slikarstva u Domu Vojske Srbije

BEOGRAD - Izložba "Majstori banatskog slikarstva od XVIII do XX veka" iz zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena sutra u Galeriji Doma Vojske Srbije, najavio je Medija centar "Odbrana".

Autor izložbe je kustos Narodnog muzeja Zrenjanin Olivera Skoko, a izložbu će otvoriti književnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Raša Popov.

Na izložbi će biti predstavljena 33 dela iz Likovne zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin sa ciljem da se publika upozna sa majstorima banatskog slikarstva i to od prvih putujućih ikonopisaca, preko predstavnika klasicizma, bidermajera i romantizma pa sve do modernista.

Publika će imati priliku da vidi dela koja se mahom nalaze u stalnoj postavci zrenjaninskog muzeja, a čiji su autori Konstantin Danil, Đura Jakšić, Uroš Predić, Stevan Aleksić, Aleksandar Sekulić, Tivadar Vanjek.

Postavka obuhvata i retko izlagana dela poput radova Petera Šnajdera i Stojana Trumića.

Ovo je i prilika da Beograđani nakon više od tri decenije u svom gradu vide i jednu od najpoznatijih slika Stevana Aleksića "Veseli Banaćani", nastalu pre tačno jednog veka.

Druga polovina 19. i početak 20. veka smatra se najplodnijim periodom banatskog slikarstva kada tadašnji Veliki Bečkerek (danas Zrenjanin) postaje središte intenzivnih kulturnih dešavanja.

Nakon školovanja u Beču, Minhenu i Pešti mnogi umetnici vraćaju se u rodni grad, drugi dolaze po pozivu, otvaraju se prvi slikarski ateljei, priređuju prve izložbe, rađaju se ideje o pokretanju likovnih kolonija, formiraju se i prve umetničke grupe - "Velikobečkerečki impresionisti", "Zrenjaninska grupa", "Banatska grupa".

Po svom sadržaju i značaju, Likovna zbirka zrenjaninskog muzeja danas ulazi u red najznačajnijih vojvođanskih umetničkih kolekcija, a pojedina dela posebno Konstantina Danila, Stevana Aleksića ili pak Uroša Predića, neizostavna su za proučavanje i sagledavanje sveoubuhvatne istorije srpskog slikarstva.

Tokom trajanja izložbe u prostoru Velike galerije Doma vojske posetioci će moći da pogledaju i film u produkciji "Digital stila" koji predstavlja kako Likovnu zbirku Narodnog muzeja Zrenjanin, tako i samu izložbu.

Ovom izložbom, koja će trajati do 1. oktobra, Narodni muzej Zrenjanina obeležava svoju stogodišnjicu od kako je 1911. godine u tadašnjem Velikom Bečkereku sa radom počeo Muzej Torontalske županije.

U Maloj galeriji Doma vojske Srbije biće upriličena izložba plakata iz bogate izložbene delatnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, a autorka te postavke je viši kustos zrenjaninskog Narodnog muzeja Mileva Šijaković.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.