I matursko veče na kredit

Izvor: Blic, 23.Apr.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I matursko veče na kredit

SUBOTICA, VRBAS, ZRENJANIN, KIKINDA - Maturska groznica među vojvođanskim srednjoškolcima počela je još pred prolećni raspust. Roditelji već uveliko obilaze banke tražeći najpovoljniju varijantu za podizanje kredita, kako bi mogli da obezbede deci proslavu mature, ali i prigodnu garderobu. Najskuplju stavku za devojke predstavlja kupovina elegantne haljine, dok se mladići umesto skupih odela opredeljuju za kombinaciju pantalona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i košulje. Tu su i cipele, šminka i frizura, posebno fotografisanje i na kraju sama proslava.



Bojana Pejić i Tijana Matlak, učenice četvrtog razreda Srednje ekonomske škole „Bosa Miličević” u Subotici, kažu da su haljine birale tako da mogu i posle maturske zabave da ih iskoriste.

- Haljinu sam platila 250 evra, a najjeftinija koju sam videla košta 9.000 dinara. Nju ću obući za veče, a još moram da kupim haljinu za prepodnevnu proslavu. Potrebna su mi i dva para elegantnih cipela i to će me koštati 6.000 dinara, ali sam odlučila da ih kupim u Novom Sadu, jer je tamo izbor veći, a cene povoljnije - kaže Bojana Pejić.

Za samu veče maturske proslave učenici treba da plate 2.600 dinara i još po 50 dinara za muziku, a predloženo je i da izdvoje nešto novca za trubače s kojima će prodefilovati gradom posle poslednjeg školskog časa. Fotografisanje za tablon koštalo je 500 dinara, a oni koji žele za uspomenu album sa fotografijama svih školskih drugara treba da izdvoje još 680 dinara.

- Sređivanje noktiju košta 1.500 dinara, šminkanje 800, a frizura 1.000 dinara - kaže Tijana Matlak.

U Vrbasu roditelji maturanata treba da finansiraju i takozvane razredne majice kakve već nekoliko godina prave maturanti vrbaske Gimnazije, za šta po učeniku treba izdvojiti 1.500 dinara. Uobičajeno je i zajedničko kupovanje poklona-uspomene razrednom starešini ili angažovanje trubača. U vrbaskim buticima kažu da će maturanti za garderobu morati da potroše od 200 do 500 evra.

- Najviše je onih koji se odlučuju za plaćanje na rate i kreditnim karticama - kaže trgovkinja u jednom butiku.

Rade B. učestvuje u organizaciji maturske večeri gimnazijalaca. - Muška garderoba je skuplja, pa s obzirom da sam odlučio da po prvi put obučem odelo, moje roditelje će to koštati 350 evra - kaže Rade. On dodaje da je maturska večera koja košta 950 dinara po osobi, veoma povoljna.

Zrenjaninski maturanti tradicionalno organizuju maturske večeri u hotelu „Vojvodina”. Zlatko Lojpur, menadžer hotela, kaže da je i ove godine interesovanje veliko.

- Učenici svih srednjih škola, osim medicinske, proslaviće maturu u „Vojvodini”. Lojpur navodi da cena večere po učeniku iznosi 22 evra, a u to je uračunat kompletan meni i piće. Osim toga obezbeđene su i vredne nagrade koje maturantima dodeljuje hotel „Vojvodina”.

Učenici srednje medicinske škole razmišljaju o proslavi u novosadskom hotelu „Park”.

Cene haljina u zrenjaninskim radnjama su oko 5.000 dinara, za sandale i frizuru potrebno je po 2.000 dinara, a tu je i nakit, kozmetički tretmani, tretmani u solarijumu, nadogradnja noktiju i torbice. Treba i novac za džeparac, ali i za foto-album koji će im služiti kao uspomena na školske dane, čija se cena kreće od 2.500 do 3.000 dinara.

Dečaci se uglavnom za matursko veče pripremaju tako što kupe nove pantalone po ceni od 2.000, košulje koje koštaju isto toliko, ali i patike čija je cena u zavisnosti od kvaliteta i marke zaista šarolika.

Kikindski maturanti do sada su platili samo fotografije za zajednički album i to 3.000 dinara. Dragana Prlina, maturantkinja kikindske gimnazije, kaže da još s roditeljima razmatra koju će sumu novca potrošiti za maturu. Nada se da će joj biti dovoljno od 15.000 do 20.000 dinara.

- Planiram da garderobu kupim u Novom Sadu. Biće to svečana haljina, za koju je potrebno od 5.000 do 8.000 dinara. Tu je još obuća, tašna, frizura, šminka i ostalo - kaže Prlina. Još se ne zna koliko će koštati proslava maturske večeri u hotelu „Narvik”. - Osim proslave u „Narviku”, planirali smo i žurku, za koju imamo ponudu po sobi od 1.000 do 1.300 dinara - kaže Dragana Prlina.

Roditelji ispunjavaju želje tinejdžera

- Nedavno sam učestvovala u jednom istraživanju o odnosu roditelja prema potrebama adolescenata tokom finansijske krize. Rezultati su pokazali da roditelji ne biraju sredstva da izađu u susret zahtevima tinejdžera. I pored opšte ekonomske krize i po cenu zaduživanja i podizanja kredita, želje maturanata se ispunjavaju - kaže Slavica Matijašević, pedagoškinja u vrbaskoj Gimnaziji.

Anketa: Koliko planirate da potrošite za matursko veče

LJILJANA TOJAGIĆ

Subotica

Neću roditelje stavljati u težak položaj. Našla sam haljinu za 2.000 dinara, a sve ukupno potrošiću 10.000 dinara.

DARKO JURIĆ

Subotica

Za cipele i sportsko-elegantnu varijantu odeće potrošiću 10.000 dinara. Jeste puno, ali samo jednom u životu je matura.

ANA ĐURIĆ

Zrenjanin

Matursko veče i foto-album su plaćeni, preostaje garderoba. Mi­­slim da će mi za to biti potrebno od 15.000 do 20.000 dinara.

SONJA KRPUČIN

Zrenjanin

Maturu slavimo u „Vo­­jvodini", za to mi je potrebno 22 evra, kao i novac za foto-album. Za haljinu i cipele dovoljno je 3.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.