Hrvatski dečji pisci u Kikindi i Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski dečji pisci u Kikindi i Zrenjaninu

KIKINDA- Četvoro mladih i zapaženih hrvatskih pisaca gostuju u Narodnoj biblioteci ''Jovan Popović'',u 19 sati. Reč je Olji Savićević Ivančević, Marku Pogačaru, Slađanu Lipovcu i Ivici Prtenjači.

Svaki od njih iza sebe ima više pesničkih ili proznih knjiga i učestvovali su na više od stotinu književnih festivala, od Pariza do Vjencborga i od Karakasa do Viljnusa.

Prevođeni su na desetinu stranih jezika i osvajali nagrade kao sto su „Goranovo prolece", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nagrada „Večernjeg lista" ili su po njihovim pričama snimani kratki filmovi.

Olja Savićević Ivančević rođena je u Splitu. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost na zadarskom Filozofskom fakultetu.

Nagrada „Venac"

Objavila je zbirke pesama „Biće strašno kada ja porastem" (1988.), „Večna deca" (1993.), „Žensko pismo" (1999.), „Kućna pravila" (2007.), te zbirku priča „Nasmejati psa" (2006.).

Za rukopis „Nasmejati psa" dobila je nagradu časopisa za književnost i kulturu „Venac" i izdavačke kuće AGM kao najbolji autor proze do trideset i pet godina.

U dnevnim novinama Slobodna Dalmacija redovno piše književne prikaze. Živi u Splitu.

Marko Pogačar

Marko Pogačar rođen je 1984. u Splitu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je Komparativnu književnost i opštu istoriju.

Poeziju, esejistiku i književnu kritiku objavljuje u domaćoj i regionalnoj literaturi i na Trećem programu hrvatskog radija.

Objavio je dve knjige poezije, dvostruko nagrađene „Pijavice nad Santa Cruzom" (AGM, 2006.) i „Poslanice običnim ljudima" (Algoritam, 2007).

Slađan Lipovec

Slađan Lipovec (1972) poeziju, prozu i eseje objavljuje u hrvatskim i inostranim novinskim i elektroskim časopisima i na Hrvatskom radiju.

Objavio je knjigu stihova „Poslednja topla noć" (u koautorstvu s Evelinom Rudan i Denisom Peričićem, Varaždinsko književno društvo, Varaždin, 2002) i samostalne zbirke pesama „Emili Dikinson u mom gradu" (Naklada MD, Zagreb, 2003; drugo, dopunjeno, elektronsko izdanje, 2006) i „Reke i mesečine" (HDP, 2007).

Uređivao je poeziju u dvonedeljniku za kulturna i društvena dešavanja „Zarez", bio je izvršni urednik časopisa za književnost „Kvorum", zastupljen je u zbornicima proze i antologijama hrvatske poezije.

Ivica Prtenjača

Ivica Prtenjača rođen je 1969. u Rijeci, gde je studirao kroatistiku na Pedagoskom fakultetu.

Objavio je knjige: „Pisanje oslobađa", (1999), „Ives" (2001), „Nitko ne govori hrvatski" (2002), „Uzimaj sve sto te smiruje" (2006), „Dobro je, jepo je" (2006), „Nedjeljni ručak" (2007).

U Zrenjaninu ovi pisci gostovaće sutra, 7. novembra u Narodnoj biblioteci ''Žarko Zrenjanin '', u 19 sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.