Hapšenja zbog zloupotreba u vezi sa prečišćavanjem vode u Zrenjaninu

Izvor: RTS, 13.Feb.2020, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja zbog zloupotreba u vezi sa prečišćavanjem vode u Zrenjaninu

Uhapšene su tri osobe koje su osumnjičene za zloupotrebe u vezi sa ugovorom za prečišćavanje pijaće vode za grad Zrenjanin. Njima je određeno zadržavanje do 48 sati.
U saopštenju MUP-a se navodi da su uhapšeni I. D. (1953), bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije, i bivše odgovorno lice JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin, i G. T. (1972), zamenik odgovornog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP "Vodovod i kanalizacija". 

Takođe, uhapšen je N. O. (1951), odgovorno lice beogradskog preduzeća "Synertech" i bivše odgovorno lice novosadske firme "Gruppo Zilio" i njenog beogradskog ogranka "Gruppo Zilio SPA".
"Sumnja se da su se N. O., kao odgovorno lice preduzeća  'Synertech', i I. D., u svojstvu pomoćnika gradonačelnika, početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke dogovorili sa predstavnicima privrednog društva 'Gruppo Zilio SPA' iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pijaće vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom", navodi se u saopštenju.  
Kako se sumnja, nakon konkursa, G. T. je u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JKP "Vodovod i kanalizacija", potpisao Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pijaće vode za grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju čine privredna društva "Gruppo Zilio SPA" ogranak u Beogradu, "Gruppo Zilio" iz Novog Sada i "Synertech" iz Beograda.
Ugovor suprotan tadašnjem zakonu Navedeno je da je taj ugovor u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi.
"Sumnja se da je na ovaj način G. T. izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja", saopštava MUP.
Dodaje se da, budući da je firma 'Gruppo Zilio SPA' izašla iz posla i prepustila ga firmi  'Synertech', nije imala pravo da povuče bankarske garancije
"Međutim I. D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu 'Gruppo Zilio' izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja", precizirao je MUP.
Ističe se da se N. O. sumnjiči da je 17. maja 2019. godine primio iznos od 67.500.000 dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi puštanja istog u rad.
Od toga je deo u iznos od 21.341.649,50 dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva čime je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MUP: Uhapšeni, sumnja na zloupotrebu u vezi sa prečišćavanjem vode u Zrenjaninu

Izvor: Danas, 13.Feb.2020

Policija je uhapsila tri lica koje terete za krivična dela u vezi sa javnom nabavkom za prečiščavanje pitke vode za Zrenjanin, od kojih su dvoje sadašnjih ili nekadašnji rukovodioci u zrenjaninskom JKP "Vodovod i kanalizacija" i jedno u privatnom preduzeću.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.