Grejanje počelo, hladno u stanovima

Izvor: Blic, 18.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grejanje počelo, hladno u stanovima

SUBOTICA, VRBAS, ČOKA, ZRENJANIN - Iako je grejna sezona zvanično počela, u pojedinim delovima vojvođanskih gradova radijatori su hladni zbog nedovršenih radova na toplovodima. Direktor subotičke „Toplane" Pero Rikić kaže da će u ovom gradu svi radijatori biti topli tek od 25. oktobra. Vrbašani su na vreme dobili grejanje, Senćani čak 15 dana ranije, a u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zrenjaninu ima hladnih radijatora ali samo u sporadičnim slučajevima.



Stanovnici subotičkih mesnih zajednica Kertvaroš i Centar III, gde su u toku radovi na rekonstrukciji toplovodne mreže, imaće grejanje od 20, odnosno 25. oktobra. Bez grejanja do 20. oktobra biće Subotičani koji žive u ulicama Vladimira Majakovskog, Adolfa Singera, Cerskoj, Jovana Makića, zatim na Kireškom putu i u Ulici Sonje Marinković, gde se nalazi i zgrada Osnovne škole „Sonja Marinković”, koju pohađaju učenici nižih razreda. Tek pet dana kasnije, tople radijatore imaće stanovnici ulica Ante Parčetića, Mihajla Pupina, Aranđelovačke, Prvomajske i Mirka Bogovića.

- Iako grejna sezona počinje 15. oktobra zbog hladnog vremena grejanje je uključeno zdravstvenim i obrazovnim ustanovama 15 dana ranije. Subotičani koji još nisu dobili grejanje moraće da sačekaju završetak radova na rekonstrukciji toplovoda - rekao je Pero Rikić, direktor subotičke „Toplane”.

I pored finansijskih problema, grejna sezona za korisnike usluga vrbaskog JKP „Standard” počela je na vreme. Remont svih vrbaskih kotlarnica je obavljen, a cisterne sa mazutom su stigle. Dogovor o odloženom plaćanju od 60 dana ide naruku vrbaskom komunalnom preduzeću, kaže direktor Dragan Tomašević, iako nova cena grejanja od 57 dinara po kvadratnom metru nije dovoljna da se pokriju osnovni troškovi nabavke.

- Zbog poskupljenja gasa, prema našoj računici, grejanje bi trebalo da košta 70 dinara da bismo poslovali pozitivno - kaže Tomašević.

Vrbašani grejanje plaćaju tokom cele godine. Zbog nagomilanih dugova, JKP „Standard” je pokrenulo sudski proces naplate.

Daljinsko grejanje za 2.500 stanova u Senti priključenih na sistem za koji toplotnu energiju obezbeđuje Fabrika šećera TE-TO u Senti, zvanično je počela 1. oktobra, ali su radijatori bili topli 15 dana ranije, zbog hladnog vremena. Generalni direktor šećerane mr Ljubiša Radenković izjavio je da Skupština opštine Senta trebalo da utvrdi akontativnu cenu za ovu grejnu sezonu.

Radenković kaže da je za ovu grejnu sezonu ugrađeno 200 kalorimetara, uglavnom u privatne kuće i stanove, tako da će ovi potrošači plaćati stvarno utrošenu toplotnu energiju, a ne paušalno. Zrenjaninsko društveno preduzeće „Grejanje” počelo je 14. oktobra takozvane tople probe, a grejna sezona za 7.500 korisnika počela je dan kasnije. „Grejanje” je radove na šest lokacija počelo sa zakašnjenjem, pa zato nisu završeni u roku. Zamenjeno je 3,5 kilometara vrelovodnih cevi, svi mašinsko-montažni radovi su završeni i ponegde se još zatrpavaju rovovi i gradilišta dovode u provobitno stanje. Po rečima dispečera u ovom preduzeću, za sada sve funkcioniše bez većih problema, a hladni radijatori su tek sporadični slučajevi.

Poskuplje od šest odsto

SUBOTICA - Najavljeno poskupljenje gasa, od čak 47,46 odsto, zabrinulo je potrošače. Ipak taj problem će još jednom razmotriti lokalna samouprava koja je osnivač „Toplane”, sa predstavnicima nadležnog ministarstva i Udruženja toplana Srbije.

- Posle poskupljenja koje je najavio „Srbijagas” naši troškovi će porasti za 40 odsto, a podizanje cena naših usluga dozvoljeno je za svega šest odsto - kaže Pero Rikić, direktor „Toplane”.

Mr Suzana Dulić, član Gradskog veća, potvrdila je da će grejanje od prvog dana novembra biti skuplje za šest odsto. Ona je dodala da je moguće da će lokalna vlast dati neke subvencije „Toplani” kako bi građani što manje osetili poskupljenje energenata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.