Grad uništio suncokret i pšenicu u Stajićevu

Izvor: RTS, 26.Jun.2019, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad uništio suncokret i pšenicu u Stajićevu

Olujno nevreme, koje je prethodnih dana zahvatlio celo područje Banata, pričinilo je milionske štete. Na hiljadama hektara, najviše su stradali usevi suncokreta, kukuruza i pšenice.
Goran Todić, poljoprivredni proizvođač iz Stajićeva pored Zrenjanina, prolećne useve je zasejao na površini od 30 hektara, olujno nevreme nije mimoišlo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ni njegove njive.

"Za manje od sat vremena, sve je sravnjeno sa zemljom, svi prolećni usevi", kaže Todić, "šteta kod suncokreta  je 100%, na kukuruzu otprilike pedeset odsto."
Njive Jovana Manojlovića iz Ečke takođe su pretrpele velika oštećenja, i pšenica i prolećni usevi. Suncokreta, kaže, neće biti ni za pčele a kamoli za žetvu:
"Uništeno je preko 30 hektara suncokreta. Šteta se može računati u milionima, s obzirom na to da je i kukuruz pretrpeo veliku štetu, a pšenica neće doneti ni polovinu očekivanoga roda."
Da li bi osiguranje moglo pomoći bar onima koji useve osiguravaju svake godine?

"Sve moje površine su osigurane ali mi osiguranje ne možemo naplatiti", naglašava Dragan Kleut, predsednik Saveza poljoprivrednika Banata, jer je uslov da se naplati osiguranje da brzina vetra bude 62 kilometra na sat. Ovog puta je bio samo 47 kilometara. Mi nemamo drugi način da naplatimo štetu nego da tražimo pomoć od države proglašenjem nepogode, da bismo uopšte mogli da opstanemo, da vratimo kredite, jer zaliha nemamo zbog izuzetno niskih cena naših proizvoda."
Iako pšenica nije svugde povaljana, grad je uništio klas, pred samu žetvu koja se ovde očekuje za desetak dana.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.