Gazda dobio, radnici prete protestima

Izvor: Glas javnosti, 03.Jul.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazda dobio, radnici prete protestima

ZRENJANIN - Trgovinski sud u Zrenjaninu obustavio je stečaj nad fabrikom „Šinvoz“. Ovakva odluka bi trebalo da znači da su se stvorili redovni uslovi za proizvodnju i da je preduzeće izašlo iz finansijske krize. Međutim, sada već bivši radnici ovog preduzeća kažu da im je naneta još jedna nepravda. Po njima, sud je dao za pravo biznismenu Nebojši Ivkoviću, koji je sada ozakonio imovinu do koje je, kako tvrde, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << došao nezakonitim radnjama.

Sud je obrazložio da je tokom stečaja nad AD „Šinvoz“ usvojen plan reorganizacije, a po predlogu TTC Logistic DOO iz Beograda, TT CARGO AG BUCHS iz Švajcarske i TT CARGO AG VADUZ iz Lihtenštajna. Stečajno veće je na završnom ročištu utvrdilo da je predlagač plana reorganizacije u celosti izmirio potraživanja poverilaca prema planu reorganizacije, izvršena je konverzija potraživanja u udele, pa je time plan reorganizacije u celosti ispunjen i utvrđeno je da su svi troškovi naknade i nagrade izmireni.

Ovakav epilog, naročito konstatacija da je izvršena konverzija dugova u vlasničke udele, razočarala je radnike i akcionare zrenjaninske fabrike. „Šinvoz“ je nakon privatizacije ušao u finansijsku krizu, a radnici su tvrdili da novi gazda Nebojša Ivković namerno zadužuje „Šinvoz“ kod drugih svojih firmi i da su dugovanja naduvana kako bi se preduzeće gurnulo u stečaj i gazda rešio zaposlenih radnika. Zbog raznih nepravdi i otpuštanja, tvrdili su radnici, umrlo je pet njihovih kolega, a jedan je preminuo na protestu u Beogradu.

Mita Lisica, vođa radnika u protestima, kaže da za odluku po kojoj su Ivkovićeve firme kroz stečaj došle u posed „Šinvoza“ nije kriv sud već da je ona posledica pritisaka političara koji rade u korist moćnih biznismena.

- Nikada se nećemo pomiriti s činjenicom da je biznismen dobio sve, a da su radnici ostali na ulici. Uskoro počinjemo velike proteste jer se nepravda mora ispraviti - kaže Lisica.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.