Firerov menadžer u javnom servisu?

Izvor: Blic, 29.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Firerov menadžer u javnom servisu?

NOVI SAD, ZRENJANIN - Profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu dr Vladimir Ilić uputio je javni prigovor na kandituru Dalibora Bubnjevića, direktora i glavnog i odgovorenog urednika lista "Zrenjanin", za člana Upravnog odbora Radiotelevizije Vojvodine. Ilić, inače iz Zrenjanina, u prigovoru Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) i našoj redakciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << optužio je Bubnjevića da vodi marketing knjige "Slučaj nacionalni stroj" Gorana Davidovića zvanog Firer.

Dalibor Bubnjević je demantovao Ilićevu tvrdnju da je "Firerov drugar kandidat za člana UO RTV" i dostavio presudu koju je već dobio protiv profesora Ilića, zbog istih kleveta koje je izrekao u medijskim nastupima na RTS-u pre dve godine. Ilić je, prema prošlogodišnjoj presudi Opštinskog suda u Zrenjaninu, u sporu sa Bubnjevićem proglašen krivim. Prema obrazloženju on je "u stanju uračunljivosti izneo uvredljiv tekst u kome je Bubnjevića nazvao smpatizerom miloševićevske ekstremne levice i stalnim saradnikom pomagača osuđivanih nacista".

U prigovoru RRA, Ilić je podsetio da je u toj knjizi objavljen program nacističke organizacije Nacionalni stroj i naveo više odlomaka iz tog programa.

- Prošle godine Okružni sud u Novom Sadu je autora knjige Gorana Davidovića osudio na godinu dana zatvora zbog raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje, a zbog incidenta iz 2005. godine kada je sa grupom razularenih mladića upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu posvećenog antifašizmu i preknuo je. S obzirom na aktivnu ulogu Dalibora Bubnjevića u promociji i prodaji knjige koja sadrži nacistički program objavljen u 3.000 primeraka, smatram da mu nema mesta na listi kandidata za člana Upravnog odbora RTV- naveo je Ilić i uz prigovor dostavio impresum i korice knjige "Slučaj nacionalni stroji" i fotografiju autora Davidovića u uniformi sa nacističkim obeležjima.

- Ilić me ponovo najdublje vređa, kaže da sam fašista, a dete sam iz mešovitog braka, otac mi je Srbin a majka Mađarica. To dodatno izaziva podozrenje kod mene i moje portodice. Nekad sam vodio marketing izdavačke kuće "Art-Projekt", kako stoji u impresumu njenih izdanja. Ali, tu knjigu nisam ni pročitao, ni video, niti imam veze sa njom - izjavio je Bubnjević za "Blic" i dodao da promocija te knjige nije nikada održana što je našoj redakciji potvrdio i urednik "Art-Projekta" Ivan Danikov, predsednik Udruženja književnika Banata.

Bubnjević je pored ove izjave dostavio i svoju radnu biografiju "kako bi javnost stekla pravu sliku o njegovom dosadašnjem radu".

Kao student Beogradskog univerziteta bio je tri godine stipendista fondacije "Konrad Adenauer". Fond je osnovao poznati antifašista i predsednik prve vlade Zapadne Nemačke posle Drugog svetskog rata.

Kandidat novinara Zrenjanina i Sombora

Radio-difuzna agencija nije objavila ko je predlagač Bubnjevića za jednog od tri člana Upravnog odbora RTV. Međutim, "Blic" saznaje da Bubnjevićevu kandidaturu podržava nekoliko lokalnih novinarskih udruženja među kjima su novinari iz Zrenjanina i Sombora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.