Faca interneta

Izvor: RTS, 19.Apr.2019, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Faca interneta"

U ovogodišnjem IT karavanu o razvoju digitalnih veština i onlajn zaštiti dece i mladih, učestvovaće dve hiljade đaka iz 25 škola u Srbiji. Ovaj projekat zajedno sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Radio telvizija Srbije. IT karavan je boravio u Zrenjaninu, gde su se đaci u okviru kviza pod nazivom "Faca interneta" borila za što bolji plasman svoje škole.
Uz učenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kroz igru i kviz deci se prikazuju opasnosti koje vrebaju sa interneta. Pre takmičenja u poznavanju digitalnih tehnologija zrenjaninski đaci su se pripremali u svojim školama.

Kažu, učili su informatiku i neka pravila iz bezbednosti na internetu, znaju da postoje mnogi ljudi koji hoće da prevare decu i ne ostavljaju lične podatke.Četvrta kampanja edukuje decu o primeni digitalnih tehnologija, ali i o načinima zloupotrebe na interentu nosi poruku da se sve neobično i negativno na društvenim mrežama prijavi roditeljima.
„Mislim da čovek pre svega mora biti duhovno dovoljno zero da bi mogao da prihvati bilo koju vrstu inovacije. Ne znam šta će biti sa ovom decom, ja se plašim i zato sam ovde da pomognem koliko mogu", objašnjava Vučić Perović.
Ministarstvo prosvete koje učestvuje u ovom karavanu predviđa i obuku nastavnika o ovoj temi.
„U toku je priprema novog okvira digitalnih kompetencija nastavnika i upravo prva kompetencija jeste bezbednost i etika. To je ono što je preduslov za sve drugo što se radi u on lajn okruženju", ističe Danijela Šćepanović iz Sektora za digitalizaciju prosvete i nauke.
IT karavan vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Podsećaju da je broj za pomoć i savet zbog negativnog što se dogodi deci u on lajn svetu 19833. Na spisku za prevenciju prvo je vršnjačko nasilje i način prikazivanja digitalnih sadržaja.
"Zloupotreba njihovih fotografija i podataka. Znači deca su vrlo sklona tome da nepoznatim licima svoje podatke ili podatke o svojoj porodici dele", ističe Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
U programu pod nazivom "Faca interneta" učestvovalo je 300 đaka iz pet zrenjaninskih osnovnih škola. Akcija traje do 22. maja, a uz pobednika iz Zrenjanina u finalu u Beogradu nastupiće i đaci iz Novog Pazara, Niša i Čačka.
 
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.