Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrika bioetanola uskoro u Horgošu?

HORGOŠ - Najsevernije mesto u Srbiji, kapija za ulazak u Evropu i najveći granični prelaz, uskoro će postati poznato i po prvoj fabrici bioetanola u zemlji. Fabrika je tek u pregovorima, ali sudeći po kredibilnim učesnicima skupa u Kanjiži, čini se da ovaj put sve neće završiti neslavno kao prilikom najavljivanja gradnje sličnog pogona u Zrenjaninu, piše "Blic".

Ministar za zaštitu životne sredine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Saša Dragan i delegacija američkih biznismena predvođena dr Tomasom Pirs Lajonsom, vlasnikom multinacionalne biotehnološke kompanije „Altech" sa sedištem u Kentakiju, razgovarali su sa predsednikom kanjiške opštine Karoljem Kermecijem o mogućnostima investiranja u industrijsku zonu u Horgošu.

Dragin je saopštio da ima mogućnosti da se u skoroj budućnosti ovde izgradi fabrika bioetanola. On je istakao da zemlje koje u budućnosti budu imale dovoljno bioobnovljivih izvora energije, mogu doživeti veliki ekonomski prosperitet. Još je rekao da naša zemlja već poseduje jednu rafineriju biodizela i sa rafinerijom bioetanola koja bi se mogla izgraditi na području kanjiške opštine, mogli bismo ubuduće da očekujemo energetsku nezavisnost, barem što se tiče goriva za motorna vozila.

Ministar Dragin je dodao da je ovo ekološki projekat koji pored proizvodnje goriva ima proizvodnju hrane za domaće životinje, pre svega u oblasti unapređenja govedarstva, mlekarstva, ribnjačko uzgajanje lososa, pa do proizvodnje u živinarstvu i svinjogojstvu.

Kompanija „Altek" je prisutna u Srbiji od 2002. godine kao vlasnik Fabrike „Fermin" u Senti, a vlasnik kompanije dr Tomas Pirs Lajons je istakao da je za poslednjih godinu dana broj zaposlenih povećan sa 176 na 264 i da se izvozi 76 odsto proizvodnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.