Edukacija đaka o saobraćaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2014, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edukacija đaka o saobraćaju

Na saobraćajnom poligonu postavljenom u dvorištu zrenjaninske Osnovne škole "Dr Jovan Cvijić", održan je novi ciklus edukacije učenika prvih razreda osnovnih škola pod nazivom "Spretno i pametno u saobraćaju".

Ovo je treća generacija prvaka koja je prošla kroz ovaj progam, a organizator je gradski Savet za bezbednost saobraćaja.

Kroz saobraćajni poligon prethodnih nekoliko dana prošlo je 1160 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prvaka zrenjaninskih osnovnih škola.

"Ja kada idem u školu ne smem da tako bez veze gledam levo-desno, nego moram lepo da pogledam levo, pa desno i onda da pređem ulicu. Ne treba da žurimo, i trčimo, već da polako i oprezno prelazimo put“, kazao je Vuk Simić, učenik zrenjaninske Osnovne škole „Dr Jovan Cvijić“.

Ovo je treća godina kako gradski Savet za bezbednost saobraćaja organizuje edikaciju najmlađih, sa ciljem da oni što bezbednije i efikasnije učestvuju u saobraćaju.

"Deca ovde uče kako da pređu pešački prelaz na semaforizovanim raskrsnicama, i na onima koje to nisu, upoznaju se sa kružnim tokom, nadzemnim pešačkim prelazom. U suštini, osmišljeno je sve kao trasa od kuće do škole“, objasnio je Mirko Petrović iz Saveta za bezbednost saobraćaja grada Zrenjanina.

Kako je ovom prilikom istakao v.d. direktora republičke Agencije za bezbednost saobraćaja Krsto Lipovac, pored prilagođavanja dece okruženju, veoma važan segment je i prilagođavanje okruženja najmlađima.

"Pre svega, to je infrastruktura. Da u zoni škole ne bude saobraćajnica široka petnaest metara koju deca moraju da pređu. Izuzetno je važno prilagoditi i ostatak okruženja, pogotovu ponašanje vozača i drugih učesnika. Najveće skrnavljenje celog koncepta dešava se kada roditelj, ili neko drugi, dete povede pogrešno. Zato smo zakonom predvideli dva puta veće zaprećene kazne ukoliko se prekršaj čini u prisustvu deteta“, izjavio je Krsto Lipovac.

Prema njegovim rečima, statistika pokazuje da se od 1700 nastradalih 1991.godine, taj broj smanjio na 650, koliko ih je bilo prošle godine. Lipovac je istakao da je u poslednje četiri godine uspostavljen trend opadanja broja nastradalih u saobraćaju, a znatno je smanjen broj nastradale dece. To, kako je naglasio, nikako ne znači da oblast bezbednosti u saobraćaju ne treba dalje da se unapređuje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.