Dvotočkaši terorišu pešake u Zrenjaninu

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvotočkaši terorišu pešake u Zrenjaninu

ZRENJANIN - Motoristi u Zrenjaninu voze po trotoarima i po pešačkoj zoni. Ništa bolji nisu ni biciklisti kojima je teško da guraju dvotočkaše kroz pešačku zonu. Česti sudari motociklista i biciklista se ne beleže jer niko ne želi da prijavi incidente zbog visokih kazni. Kada se sudare motociklisti i biciklisti, oni ne prijavljuju slučaj, već beže sa mesta nezgode pre nego što stigne policija.



Dok u glavnoj gradskoj ulici policija uvodi red, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dvotočkaši haraju trotoarima Brigadira Ristića, Obalom Sonje Marinković i ispod nadvožnjaka koji spaja najveće gradsko naselje Bagljaš sa 20.000 stanovnika sa centrom grada. Pešaci ovde najgore prolaze jer opasnost od dvotočkaša vreba i spreda i pozadi i s leve i s desne strane, iako trotoarom i ispod nadvožnjaka dvotočkaši ne bi smeli da se kreću.

- Zakačio me je motociklista zadnjim točkom, nije se ni osvrnuo! Obilazio me je s desne strane, nisam ga ni čula od opšte saobraćajne buke. Sebe je zaštitio kacigom, a za pešake baš ga briga! Dve nedelje sam imala masnicu na potkolenici - žali se Milica Jelić koja ispod nadvožnjaka prolazi nekoliko puta dnevno.

Bogdan Srdić ukazuje na spustove sa trotoara namenjene invalidima na kolovoz.

- Svi bi da prođu preko tog metra asfalta da ne štrucnu preko bankine. Motocikli, pa bicikli, a i pešaci bi! Niko se više i ne seća da je spust za invalide. Priznajem da i ja vozim bicikl ovuda, ali zato što nemam kud. Po propisu, biciklom bi trebalo da idem na nadvožnjak, a nisam siguran da bih uspeo da savladam nagib. O opasnostima koje me tamo vrebaju od teretnjaka da i ne govorim - kaže Srdić.

I pored saobraćajne džungle u ovom delu grada, u policiji tvrde da u poslednje vreme nije bilo sudara motociklista i biciklista međusobno ali ni sa pešacima, jer se zbog gužve, vozi usporeno.

- Ulicom Brigadira Ristića i Obalom Sonje Marinković nema biciklističke trake. Prema postojećoj saobraćajnoj situaciji, motociklisti i biciklisti bi morali da se kreću kolovozom, što oni veoma retko čine iz lične bezbednosti. Do Bagljaša motociklisti i biciklisti bi morali da se kreću preko nadvožnjaka uz izuzetno visoku frekvenciju saobraćaja i plaše se za svoju bezbednost - kaže Bojan Marković, komandir saobraćaja zrenjaninske policijske ispostave, napominjući da je lično mirniji dok ne vidi dvotočkaše na nadvožnjaku.

- Saobraćajna situacija je takva kakva je i mi ne možemo mnogo da učinimo dok se infrastruktura ne promeni. U vreme kada je građena magistrala i nadvožnjak kao glavna saobraćajnica kroz grad, naselje Bagljaš je bilo mnogo manje. U saradnji s Direkcijom za izgradnju grada pomerili smo pešački prelaz dalje od nadvožnjaka i postavili semafor na raskrsnici Bulevara Veljka Vlahovića i Ulice Milana Stanivukovića. Sličnu situaciju imamo u Zmaj Jovinoj ulici koja je naglo oživela zbog izgradnje Putnikova i Novog Berberskog. Na raskrsnici Zmaj Jovine i Skadarske za koji dan postavićemo semafor - kaže Marković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.