Dragin: Rod prosečan, cena pšenice pristojna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2010, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin: Rod prosečan, cena pšenice pristojna

ZRENJANIN/NOVI SAD -

U Srbiji je do sada požnjeveno 80 do 90 odsto površina, sa zadovoljavajućim prosečnim prinosom od 3,5 tona po hektaru i dobrim kvalitetom, s obzirom na vremenske neprilike, izjavio je danas ministar poljoprivrede Saša Dragin. Istovremeno, na produktnoj berzi u Novom Sadu višestruko je opalo interesovanje poljoprivrednika za prodaju pšenice republičkim robnim rezervama, po interventnoj ceni od 12 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dinara za kilogram.

Ministar Dragin je, tokom obilaska žitnih polja kod Lukićeva, cenu pšenice od 13 do 15 dinara za kilogram, koja je juče formirana sa većim otkupljivačima, ocenio kao "pristojnu".

"Ja sam ranije preporučio poljoprivrednicima da ne predaju žito po prvobitno ponuđenoj sramno niskoj ceni od osam-devet dinara, a sada je cena mnogo bolja", rekao je Dragin.

Poslednji nalog za isplatu subvencija

Ministar je sa zadovoljstvom konstatovao da je danas otišao i poslednji nalog za isplatu subvencija registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima po hektaru površine, što je najranije do sada.

On je dodao da se radi na pronalaženju mogućnosti za subvencionisanje 150.000 tona veštačkog đubriva sa 10.000 dinara po toni.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je ocenio da je, uz finansijsku krizu, poljoprivrednike ove godine pogodila nezapamćeno velika količina padavina, koja je umanjila rod svih useva od 10 do 20 odsto, a u nekim opštinama i znatno više.

On je rekao da su organizovani sastanci pokrajinske i republičke vlade radi dogovora o ceni pšenice i merama za pomoć postradalim područjima, pogotovu opštinama gde je posle poplava i podzemnih voda proglašeno stanje elementarne nepogode.

Poljoprivrednik Željko Šijaković je zadovoljan prosečnim prinosom od četiri tone po hektaru, posle godine koja je bila teška zbog velikih padavina, ali će krajnju ocenu o žetvi pšenice dati kad dobije novac za isporučeno žito.

"Cena pšenice mi je još nepoznata, iako sam rod isporučio", rekao je Šijaković, koji je žito isporučio u silose "MK Komerca" i "Braće Borić".

Na žitnom polju u srednjem Banatu, gde padaju poslednji otkosi, susretu sa predsednikom pokrajinske vlade i ministrom poljoprivrede, prisustvovao je i Roman Kadarijan.

"Sve sam dao što je potrebno pšenici i na 10 hektara dobio sam u proseku 5,5 tona, ali bez 15 dinara po kilogramu neću imati pozitivan saldo", rekao je uzorni poljoprivrednik.

Isplativije lagerovanje nego interventna prodaja

Na produktnoj berzi u Novom Sadu višestruko je opalo interesovanje poljoprivrednika za prodaju pšenice republičkim robnim rezervama, po interventnoj ceni od 12 dinara za kilogram.

Uz to, rast cene žita na svetskim berzama i sve glasnija upozorenja stručnjaka ratarima da odlože prodaju, najverovatnije će usmeriti ovogodišnji rod u lager - do bolje cene.

Prilog novinara Radio Novog Sada Stevana Davidovića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.