Dominirala klasična muzika

Izvor: Danas, 20.Jan.2016, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dominirala klasična muzika

Zrenjanin - Programski uspešna protekla godina za kulturni centar Zrenjanin značila je zapravo izazov u kome se uspelo, jer uprkos značajno manjim sredstvima za kulturu ova ustanova uspela je da povrati klasičnu muziku ne samo na svoj repertoar već i u sam Zrenjanin.

- Potrudili smo se da povratimo klasičnu muziku i publika je to odlično prihvatila, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << interesovanje je veliko. Organizovano je pet koncerata, od čega je jedan na gradskom trgu kada je nastupila gradska filharmonija. Pre dve godine započeli smo renoviranje velike sale a prvi nastup bio je balet u izvođenju prvaka Boljšog teatra. Trudimo se da u uslovima koji nisu naklonjeni kulturi ostvarimo maksimum. Za ovu godinu planiramo da organizujemo festival opere na otvorenom, tokom letnjeg perioda. Izvođači bi bili naši umetnici, pregovaramo da Željko Lučić bude promoter. Više o svemu znaćemo kada se završe dogovori - najavljuje direktor Kulturnog centra Zrenjanin Goran Marinković.

On podseća da je Kulturni centar drugu godinu zaredom bio domaćin horskog festivala "Slobodan Bursać", koji je ustanovljen u čast nekadašnjeg zrenjaninskog dirigenta i profesora muzike. Sem toga, značajan deo muzičkog programa ustanove posvećen je deci i mladima, kroz najrazličitije žanrove.

- Kulturni centar je servis građana, najviše naše publike su deca i mladi, i zato mislim da ovakav koncept ne bi trebalo da ostane bez budućnosti, ne zbog same ustanove već zbog građanstva. Pored toga što nastojimo da prikažemo domete visoke umetnosti i kulture, mi služimo i kao svojevrsni javni servis za kulturno stvaralaštvo običnih ljudi - kaže Marinković.

Sem muzike, zrenjaninski Kulturni centar organizuje izložbe u obnovljenom galerijskom prostoru, besplatne projekcije filmova u saradnji sa Kinotekom i stranim ambasadama, gostovanje pozorišnih predstava, brojne tribine o aktuelnim društvenim temama, domaćin je jedinstvenog festivala stripa "Stripolis", kao i brojnih radionica namenjenih deci. Ustanova je osnovana 1978. godine, prvobitno kao Dom mladosti. U velikoj sali nedavno su nastupali autori Državnog posla, izvedena je predstava "Čikaške perverzije", a narednih dana nastupa stend up komičar Srđan Dinčić. Za ono što sam ne organizuje zrenjaninsku Kulturni centar godinama ima koncept da svoju publiku organizovano vodi u druga pozorišta i opera.

Sopstvena produkcija

Proteklih godina KCZR je objavio 16 naslova, počev od dramskih tekstova za decu, poezije, savremene proze, do teorijskih studija. Od 2006. do 2009. godine izdavan je dečji časopis Zdravo. Objavljeno je pet brojeva međunarodnog strip časopisa Stripolis, koji su kritičari proglasili jednim od najboljih strip časopisa u Srbiji. Izdato je 13 muzičkih CD-a, a šest godina ustanova je producirala TV emisiju Kult plus. Dobar deo programa nastaje u saradnji sa partnerima iz javnog, civilnog i privatnog sektora u kulturi - Cekom, Kancelarija za mlade, Muzička škola "Josif Marinković", Sakud, Kud Pionir, Banathardcore zadruga, UA Zrenjanin, Pozorišni klub Zeleno zvono.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.