Izvor: Blic, 21.Sep.2009, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decu ne puštaju na nastavu

Zrenjanin - Zbog odluke da se nastava učenicima petih razreda ubuduće odvija u tri, a ne kao do sada u četiri odeljenja, roditelji učenika Osnovne škole „Jovan Cvijić" u Zrenjaninu protestovali su, a zatim odlučili da svoju decu ne pošalju na nastavu.

Roditelji 79 učenika petih razreda te škole potpisali su peticiju kojom su od nadležnih zatražili da se nastava odvija u četiri odeljenja, kao što je to bilo u prethodne četiri godine, i ukazali da predviđena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << racionalizacija ima negativne posledice na decu.

- Naša deca su 17. decembra došla kući uplakana jer im je rečeno da neće ići, kao do sada u četiri odeljenja, već u tri. Niko iz škole nije sazvao roditeljski sastanak kako bi nas obavestili o takvoj odluci, iako smo zajedno sa nastavničkim aktivom u ovom tihom protestu od kada je nastao problem - rekao je Mihajlo Naumoski, jedan od roditelja.

On kaže da su roditelji do sada kontaktirali direktora škole, Ministarstvo prosvete, i gradonačelnika Zrenjanina, kako bi im predočili da se ovakva odluka ne temelji u zakonu, pa ni u stručnom uputstvu Ministarstva prosvete.

- Mi kao odgovorni roditelji doneli smo još u petak najtežu odluku, a to je da naša deca ne idu u školu. Teško je, ali ovde se neko igra s našom decom i na njihov račun prikuplja političke poene - rekao je Naumoski. On je naglasio da ukoliko pozitivnog odgovora ne bude, roditelji će u ponedeljak ujutro nastaviti protest, a deca neće ući u školu.

Roditeljima se ispred škole obratila nastavnica Radojka Adamov.

Ona im je predočila da bi najbolje rešenje bilo da deca krenu na nastavu jer će u suprotnom svaki od roditelja morati da opravda izostanke.

S druge strane, Naumoski, kao predstavnik roditelja, podseća da su nedavno i nastavnici podržavali protest zbog racionalizacije, i tvrdi da je nastavnički aktiv odustao od podrške roditeljima zbog „pritisaka i pretnji otkazima".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.