Dani Kanade u Srbiji

Izvor: RTS, 03.Jul.2015, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani Kanade u Srbiji

Povodom obeležavanja Dana Kanade, ambasada te zemlje u saradnji s institucijama kulture Srbije predstavila je likovni, filmski, pozorišni i muzički program u nekoliko naših gradova. To je nastavak duge tradicije u saradnji kultura dveju zemalja.
Još jednom smo zakoračili u prostranstva nota, boja, pokretnih slika Kanade. Novosađani na Sinema sitiju gledaju dva filma iz te zemlje, u Beogradu i u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zrenjaninu u toku su izložbe. Čuli smo kanadske muzičare i naše koji stvaraju u toj zemlji.

"Kulturna saradnja uvek približava ljude, njihov način života i razmišljanja, utiče da se međusobno bolje razumeju. Kada upoznamo muziku, knjige, filmove drugih zemalja upoznali smo njihov društveni život. Srećni smo što smo ovde prikazali našu umetnost i nastavili jaku saradnju koja se ogleda pre svega u književnosti, jer je 250 kanadskih knjiga prevedeno je na srpski jezik", kaže Filip Pinington, ambasador Kanade.
Jedna knjiga je i u prvom redu interesovanja za našu kulturu.

"Andrićevo delo čitam drugi put i opet sam oduševljen, takođe bogatstvom i raznolikošću kulturnog života u Beogradu gde se uvek nešto dešava", navodi Pinington.
Deo tog bogatstva preneli su Kanađanima naši muzičari.
"Imamo sjajne kompozitore, izvođače koji žive u Kanadi i Americi i oni tom bogatom repertoaru i tršištu donose elemente ovdašnjeg folklora", ističe klarinetista Milan Milošević.
Dan Kanade prerastao je ove godine u dane te zemlje, što je temelj za dobre godine kulturne razmene.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.