Ćuprija izgubila reku

Izvor: Politika, 26.Mar.2011, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćuprija izgubila reku

Zrenjaninski „most na suvom“ treba ukloniti ili preseliti na reku, a mogao bi postati i turistička atrakcija, ali će on verovatno biti srušen, jer su stručnjaci ocenili da je to najracionalnije

Zrenjanin – Sudbina već popularnog zrenjaninskog „mosta na suvom“ i dalje je neizvesna. Ćuprija koja je izgubila reku i dalje nailazi na oprečne komentare. Dok jedni tvrde da ovu građevinu treba ukloniti i zaboraviti, drugi misle da je treba preseliti na reku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gde joj je i mesto, a pominje se i da joj treba promeniti namenu i preurediti je u kulturno-zabavne svrhe. Po svoj prilici, zbog nedostatka para, na trajno rešenje će se pričekati.

Već duže od dve decenije voda ispod mosta je uklonjena pa on ne služi za prelaz pešaka iznad reke, već predstavlja turističku atrakciju, odnosno zrenjaninsku ćupriju na suvom. Svojevremeno su gradski oci odlučili da „skrate“ Begej, da isprave njegov tok, a na odsečenom koritu koje je obuhvatalo naselje Mala Amerika ostavljena su tri jezera. Na jednoj od zemljanih prevlaka zatekao se i most koji od tada gubi svoju osnovnu svrhu i postaje svojevrsno čudo. Oni koji prvi put dolaze u Zrenjanin obično pitaju ko je podizao ovaj most ispod koga nema ni reke, ni puteva i čemu on služi.

Na zvaničnu najavu njegovog rušenja reagovali su umetnici koji su oko mosta u nekoliko navrata organizovali performanse skrećući pažnju javnosti na mogućnost korišćenja ovog prostora.

On je jedinstvena pojava kakva ne postoji u svetu i zato ga treba iskoristiti kao turističku atrakciju, govorili su pesnici i slikari.

Iznet je i predlog da se most preseli na Begej u blizini Karađorđevog parka. Tako bi se znatno skratio put građanima celog jednog velikog kvarta do gradskog stadiona, stare hale „Medison“ i nove „Kristalne dvorane“ koja je upravo izgrađena. Stručnjaci, od kojih se više puta o ovoj temi javno oglasio poznati ovdašnji građevinac Tomislav Gregović, smatraju da je most moguće demontirati, preneti i ponovo staviti u funkciju.

– Sačuvana je sva dokumentacija o izgradnji mosta, što je veoma važno, a beogradska „Mostogradnja“ je svojevremeno izradila izvođački projekat za preseljenje. Glavna noseća greda sastavljena je od 13 celina od po četiri metra. Sve se može lako rastaviti i prevesti na reku, tamo gde je most potreban. Skoro svi važni delovi su očuvani i upotrebljivi. Sve bi koštalo od 60 do najviše 70 odsto od cene novog mosta – kaže Gregović.

– Ljudi mnogo vole da pametuju, ali nekih konkretnih predloga da se most iskoristi za druge sadržaje nema. Bar do sada nije stigao nijedan. Veoma je dug period opštih nestašica i mislim da je to glavni razlog što most još nije uklonjen i rastavljen pošto više ni za šta ne može da se koristi, a da to bude korisno i bezopasno. To nam je najviše na pameti jer se bojimo da ne strada neko od omladine koja se tu okuplja. Most će verovatno biti srušen, jer su stručnjaci ocenili da je to najracionalnije. Ideje o nekakvoj sanaciji mosta, preseljenju ili njegovom pretvaranju u umetničko-zabavni prostor su neizvodljive i suviše skupe zbog zapuštenosti samog mosta – ističe Predrag Stankov, pomoćnik gradonačelnika zadužen za investicije.

I dok se o sudbini zaostalog prelaza uglavnom priča po kuloarima, mnogi misle da zrenjaninska neobična pojava treba da se razmotri na javnoj tribini gde bi predloge mogli da ukrste stručnjaci iz oblasti građevine, kulture i zabave. Možda bi se tada našlo najbolje rešenje.

Đ. Đukić

objavljeno: 27.03.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.