Čuda se dešavaju ako to želimo

Izvor: Politika, 07.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuda se dešavaju ako to želimo

U sedamnaestoj godini Dijana Milenov odlučila se za školovanje u inostranstvu gde razvija svestrani talenat

Zrenjanin – Dijani Milenov je tek sedamnaest godina, a već uveliko osvaja svet. Njenim sposobnostima, talentu i upornosti je bilo „tesno” u Zrenjaninu, pa je školovanje nastavila u inostranstvu gde otkriva tajne nauke i štošta dugog.

Rođena je u Somboru, a pošto joj je 1998. umrla majka, sledeće godine se sa ocem i bratom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preselila u Zrenjanin gde im živi najveći deo rodbine, posle bombardovanjai tek što je završila prvi razred osnovne škole. Ovde je završila osmoletkuu školi „Dositej Obradović”, gde je postala đak generacije. Majka joj je bila profesor matematike i od nje je nasledila ljubav prema prirodnim naukama. Osvajala je prva mesta na opštinskim i okružnim takmičenjima iz matematike i fizike, a odlične rezultate postizala je i u biologiji. Ni to nije sve. Pevala je u horu i pokazala talenat u atletici i rukometu. I u zrenjaninskoj gimnaziji je nastavila istim tempom da osvaja značajne nagrade na državnim takmičenjima.

– Prvog aprila ove godine nazvao me je tata, sat vremena pre mog polaska u školu, da mi kaže da je čuo za mogućnost dobijanja stipendije za školovanje u inostranstvu za učenike drugih razreda gimnazije. To je bio poslednji dan za prijavu. Na njegovo pitanje da li sam zainteresovana,ja sam bez razmišljanja rekla „da” i na brzinu prikupila sve papire. To je bilo intuitivno,ali i kada sam razmislila i bolje se obavestila,uvidela sam da je vredno probati.

Po dolasku na koledž na periferiji Trsta u Italiji brzo je uočila da je njena odluka bila ispravna. Odmah je počela da uči engleski i italijanski, da upoznaje ljude iz svih krajeva sveta, s obzirom na to da je reč o međunarodnom kampu. Život joj se totalno promenio Ovde joj se pruža šansa da nastavi studije bilo gde u svetu na najboljim univerzitetima..

– Prepodne smo u školi, časovi traju po 55 minuta i imamo ih maksimalnopet na dan. Ja pohađam fiziku,matematiku i engleski na višem,a italijanski,srpski i istoriju umetnosti na standardnom nivou. U razredu za svaki predmet ima nas od 10 do 15,tako da su uslovi za učenje odlični, što podrazumeva i najsavremenija pomagala, kompjutere i laboratorije. Posle ručka sledi bavljenje sportovima od kojih je jedan obavezan – objašnjava ova studentkinja.

Ona posebno izdvaja vannastavne, takozvane kreativne aktivnosti. S obzirom na to da ima specijalnu stipendiju za fiziku, sa još pet učenika iz sveta, njena obavezna kreativna aktivnost su redovnisastanci sa naučnicima iz obližnjeg Međunarodnog centra za nauke u Trstu, gde sa njima radi i u laboratoriji za fiziku.

Nedostaju joj prijatelji i familija u Zrenjaninu,ali kaže da je odabrala ovakav način odrastanja i prihvatila sve izazove,srećna što ima priliku da se druži sa ljudima sa toliko različitim kulturama i običajima, a da ih sve spaja želja za znanjem i istraživanjem.

– Čuda se dešavaju samo ako mi to želimo, koliko se trudimo toliko i dobijemo. Strah od nepoznatog je normalan,ali postoji samo jedan način da ga prevaziđemo – da se usudimo da probamo – konstatuje Dijana i ističe da u koledžu ima dosta polaznika iz balkanskih zemalja i da se oni osećaju kao celina.

Đ. Đukić

[objavljeno: 08/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.