Čenćanska jezera čekaju turiste

Izvor: Blic, 20.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čenćanska jezera čekaju turiste

ĆENTA - Ministarstvo poljoprivrede Srbije dodelilo je novac za predstavnicima 27 opština, koje su imale najbolje projekte na konkursu „Selo za 21. vek". Čenćani su uz pomoć grada Zrenjanina konkurisali sa projektom „Dunav-Karaš-Tamiš", pa će za uređenje Čenćanskih jezera iz republičkog budžeta biti izdvojeno 45, dok će grad Zrenjanin obezbediti 22 miliona dinara.

Po rečima Jovice Momirova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednika Saveta mesne zajednice Čenta, planirano je da se uredi prostor na Čenćanskim jezerima, ali i ulepša selo. Osim toga, kaže Momirov, nekoliko kuća će biti obnovljeno i preuređeno za smeštaj i boravak gostiju.

- Ova donacija je od skoro istorijskog značaja za naše selo, ali i ceo region. Gostima koji kod nas budu dolazili biće zanimljiva i Kovačica, koja nam je u blizini, ali i Carska bara i Idvor, gde je Pupinov dom - kaže Momirov navodeći da već sada Čenćanska jezera privlače veliki broj posetilaca iz Beograda i mnogih drugih mesta.

Autor projekta je Kosana Rošulj, arhitekta iz Beograda, i njime je predviđeno sve ono što treba uraditi kako bi prostor u selu i okolini bio što privlačniji za goste.

Za potrebe seoskog turizma biće uređeno više kuća po projektu zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, obnoviće se ulična rasveta i trotoari, parkirališta, putni prilazi selu i jezerima.

Turistima će biti na raspolaganju mnogobrojne znamenitosti Čente i ovog dela Banata, a svakako su značajni lepota prirode, etno nasleđe, domaća radinost i zdrava hrana.

- Početak realizacije projekta ne zavisi od nas, već od toga kada novac bude uplaćen na račun Mesne zajednice. Ovo je tek početak i mi se nadamo da ćemo ovim projektom uspeti da oživimo selo i privučemo goste - kaže Momirov.

Ovaj deo Banata pogodan je kako za lovni, tako i ribolovni turizam budući da je ovo živopisno područje bogato rečnim okruženjem i između Dunava, Karaša, Tise i Tamiša, kao i Čenćanskih jezera.

Najveću specifičnost predstavlja geografski položaj sela, jer su centri, Beograd, Zrenjanin i Pančevo na skoro podjednakoj udaljenosti.

Čenćanska jezera nalaze se na samo kilometar jugozapadno od sela, pored magistralnog puta Beograd-Zrenjanin, nalaze se dva manja jezera, od kojih je veće površine 2,5 hektara i dubine oko 20 metara. Vikendima tokom leta na jezerima se okupi i preko hiljadu izletnika, među kojima veliki broj iz Beograda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.